11 C
Novi Pazar

Tandir: Tokom korone država dala maksimum, na lokalu to nije funkcionisalo

Published:

Narodni poslanik SPP-a Samir Tandir u današnjem obraćanju u Skupštini R. Srbije govorio o privrednom stanju u kojem se trenutno nalazimo nakon korona virusa.

„Posle borbe za zdravlje i živote svih građana i građanki, svakako je najvažnija borba koju smo vodili jeste borba za spas naše privrede. Pomoć koju smo ovjde više puta glasali je suštinski važna. Sada možemo govoriti o našem privrednom rastu, možemo govoriti da su projekcije bile manje od realnog stanja. Naša privreda je preživjela. Vidimo da se mnoge razvijenije zemlje mnogo teže oporavljaju, i zemlje EU i zemlje zapada. To je dokaz odgovorne politike ali i ispravne politike koju je vodio i predsjednik države i Vlada R. Srbije“.

Nadovezao se i na medicinsku pomoć.

„Želim da istaknem da dolazim sa prostora Sandžaka. Lider naše stranke akademik Muamer Zukorlić je detaljno govorio o izazovima sa kojima smo se suočavali, kao i svi građani i građanke. Hoću da istaknem odgovorno ponašanje i zahvalnost predsjedniku države Aleksandru Vučiću, predsjednici Vlade koji su u jeku pandemije posjetili Novi Pazar i uručili neophodnu medicinsku pomoć. Naravno, kada je odgovornost u pitanju, moramo je potpuno razložiti i vidjeti šta je lokalna razina institucija i lokalne samouprave, i zdravstvenog centra. Prvenstveno u Novom Pazaru a onda i u Tutinu, Sjenici i drugim gradovima. Ono štoja vidim i hoću potpuno realan da budem, i kroz izvještaje i sve ono što smo mogli da pratimo, jeste da sudržavni organi zaista dali svoj maksimum. Očigledno da to na lokalu nije funkcionisalo. Zato smo imali jednu jako tešku situaciju i u narednom periodu očekujemo utvrđivanje pune odgovornosti a koju smo imali na prostoru Sandžačkih gradova, kada je zdravstvo u pitanju. Zašto lokalni štabovi apsolutno nisu funkcionisali, posebno u Novom Pazaru? Čak se u jeku pandemije dva mjeseca nisu sastajali“.

Osvrnuo se na rad komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

„Hoću da istaknem da je ovo jako važna institucija. Na primjer imamo opštinu Sjenicu, koja duguje 50% svog budžeta i to je dokaz da se javne nabavke i državna revizorska institucija je ustanovila niz nepravilnosti. Ili se nisu ili su se sprovodile tamo gdje ne treba da se sprovode. Hoću da istaknem primjer dječijeg vrtića u Sjenici, gdje je lokalna samouprava angažovala privatni dječiji vrtić. Iako u državnom vrtiću nisu popunjeni svi kapaciteti. Sada, novo rukovodstvo u lokalnoj samoupravi ima problem kako da sve to servisira jer se naprosto javne nabavke nisu sprovodile ili se to zloupotrebljavalo. Takođe, hoću da istaknem kada je u pitanju direkcija za izgradnju Novog Pazara, pogotovo kada imamo nešto štoje ustaljeni sistem grada, u izbornoj godini, da se radovi dešavaju a da se postupak javnih nabavki sprovodi retro aktivno. Ja imamo konkretnu prijavu građana. Ne znam da li je nekopodnosio prijavu. Za to postoje institucije da prate ni agenti da sve pratimo. Kada je u pitanju jedan od gradskih platoa on se renovirao i odrađen je a nakon toga je retro aktivno sproveden postupak“.

 

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img