18.9 C
Novi Pazar

Muftija Kujević nakon incidenta obišao Medžlis IZ Priboj

Published:

Nakon što je javnost uzrujao nacionalistički i fašistički ispad činovnika MUP-a na jednom od privatnih veselja gdje su pjevane genocidne pjesme, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević sa delegacijom obišao je pribojski medžlis i tom prilikom porazgovarao o trenutnom stanju i epilogu samog slučaja, dajući pritom punu podršku medžlisu.

“Ono što smo mi razgovarali i poručujemo sa ovog sad nivoa jeste da je istina najveća balgodat i najveći resurs koji treba baštiniti svaki pojedinac i svaka zajednica. Samo sa istinom i na istini čovjek može da obezbijedi sebi i svojoj zajednici, a onda i cjelokupnom društvu razvoj, prosperitet i blagostanje. Ono što je bazirano na laži i nepravdi, gramzivosti i pretenziji prema pravima drugih ljudi i općenito stvorenja to je osuđeno na propast. Nas raduju njave i saopćenja sa nivoa države da će se adekvatno ophoditi prema ovom zlu i glasu zla, jer svako zlo koje nema adekvatan odgovor, ono će se širiti i ono će imati vjetar u leđa. Nisu dovoljni samo gestovi, najave, mi hoćemo i želimo da konkretno u realnom svijetu osjetimo trag pravde i dobre volje i zainteresiranosti za uspostavu i vladavinu prava”, kazao je muftija sandžački.

Glavni imam medžlisa IZ-e Priboj Harun ef. Eminagić zahvalio se na podršci, na prvom mjestu Islamskoj zajednici koja je odmah reagirala. Ovakvi se ispadi, navodi on, moraju sjeću u korijenu.

“Ono što je vrlo važno da se ovdje istakne jeste da je Islamska zajednica prva reagirala na tako neprimjereno ponašanje organa reda i mira u Priboju, gdje je muftija dr. Mevlud ef. Dudić prvi izdao saopštenje i osudio takav čin. Isto to saopštenje podržao je reisul ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović, što nam govori da su Bošnjaci i muslimani Priboja, ali i Sandžaka i Srbije u cjelini najviše povjeranja imaju i ulažu u svoju IZ-u, jer je to jedina njihova organizacija koja ih do sada nije iznevjerila, a taj odnos će se nastaviti i u daljoj budućnosti. Zahvalan svima njima koji su nam dali i riječi podrške ne samo pismenim putem, nego evo danas i njihovom ovdje posjetom u nadi da će se ovo, ako Bog da, riješiti onako kako to i nalažu zakoni ove zemlje, da će se vinovnici ovog sramnog čina privesti pravdi, da će im se suditi po zakonima ove zemlje i da će to biti nauk budućim generacijama da se u multietničkim sredinama, gdje je decenijama unazad vladala jedna korektna atmosfera neće više nikada to ponoviti”, kazao jeHarun ef. Eminagić.

Sastanku su prisustvovali i glavni imami prijepoljskog i novovaroškog medžlisa Aref ef. Duraković i Ismet ef. Bihorac.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img