32.7 C
Novi Pazar

Eminagić: Džamija u Priboju nakon 30 godina protivotrov za “Pucaj u džamije”

Published:

 

Dolazak predsjednika Vučića u Priboj pokazao je da je spreman i djelovati, mada kaže glavni imam Medžlisa Priboj i dalje stoji da se na vrijeme nije adekvatno djelovalo jer da jeste ponašanja policijskih službenika ne bi se kasnije prenijela na pribojsku mladost. Pojašnjava i za koga je posjeta bila od posebne važnosti dok 30 godina traje borba za lokaciju gdje bi se gradila džamija u Novom Priboju.

To je za Islamsku zajednicu historijski dan. Nije predsjednik prvi put jučer bio u Priboju. Dolazio je dosad više puta, ali je prvi put došao u islamsku zajednicu. Prvi put je došao u Hasan-aginu džamiju, njenp dvorište, da se obrati džematlijama, posjeti imame I kaže optimistične riječi. Rekao je da će naložiti lokalnoj samoupravi da ubrzaju process rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ljudima u Vladi čija je to ingerencija  da se sve to ubrza. Ono što nije rečeno, nisu dati rokovi. Ona će biti najbolji protivotrov za one riječi “Božić je pucaj u džamije” kada budemo zajedno s našim sunarodnicima gradili tu džamiju zajedničkim prilozima kao što je to uvijek bila praksa u Priboju, kao što smo uvijek učestvovali u prilozima kada su se pravile crkve. Skoro je napravljena jedna u zaseoku u Priboju. Najveći donator je Bošnjak, Hamdija Crnčević koji je dao najveću donaciju I rekao ako još bude trebalo dat će još. To je ono što nas krasi. Najbolji protivotrov za sve što je rečeno je ako se džamija bude napravila i ako u noj budu svi zajedno učestvovali onda će ona biti simbol mira, kaže Harun ef. Eminagić gl. imam Medžlisa IZ Priboj

Prisjeća se i 6. januara 1994. Godine kada su, na Badnji dan, pripadnici vojnih formacija razbili prozore na Hasan-aginoj džamiji I pokušali ubaciti eksplozivnu napravu.

Što znači da se taj čin prepričavao u kućama, da su se oni isticali kao heroji jer čim danas imamo Mladost koja nije ni bila rođena u to vrijeme a pjeva I kliče podvizima. S druge strane, svi su još kao djeca maštali da budu policajci, neko ko nosi uniformu. Ako će ovakvi uniformisani policajci biti uzor ovakvoj omladini onda šta da očekujemo u Priboju. Ohrabruje me što je predsjednik Vučić smogao snage I našao vremena da dođe u Priboj. Žao mi je što prije njega ministar policije nije odmah došao u Priboj jer znamo I da je za manje opasne stvari sjedao u helikopter. Zašto sada nije došao u Priboj da se obračuna sa svojim službenicima.

Inače, sela u Priboju se gase, mada je statistika i u gradu poražavajuća

Bošnjačke djece u osnovnim školama ima negdje oko 270. U srednjoj školi negdje oko 160. Da zaokružimo s predškolcima to je 500-600 djece bošnjačke u Priboju. U prethodnoj godini bilo je 130 umrlih a svega 30 rođene bošnjačke djece, a 22 sklopljena braka u Priboju. Godinama unazad je trend da je mortalitet veći od nataliteta.

Velika su, poručuje, očekivanja od Islamske zajednice, ne samo u Priboju

 

Narod bošnjački, muslimanski u Priboju, Sandžaku, Srbiji još jedino nadu nije izgubio u Islamsku zajednicu jer su uvidjeli da je to jedina institucija za narod bez ikakvog interesa. Ako ste pratili muftiju Dudića koji je bio itekako odmjeren u govoru znao sam da će mu se to spočitavati. Lahko je sjediti za tastaturom i nemati nikakve odgovornosti i pisati ovakav je, onakav je pogotovo spinovanje da je utišavao hodže da ne govore to je notorna laž. Najlakše je bilo muftiji Dudiću jučer da ospe paljbu, a šta bismo dobili.

Moramo biti mudri, poštovati svoje ako hoćemo, kaže, da nas drugi poštuju

Kada su u pitanju velikodostojnici vjerski, muslimani, ugroženi muslimani da bud utu mudri a ne da daju podršku ratnohuškačkim porukama krijući se iza tastature a mi svi dolje ostajemo da trpimo.

 

Intervju večeras od 20 sati na Sandžak TV

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img