18.9 C
Novi Pazar

Otpočeo serijal tribina “Na Božijem putu” – Poziv omladini da se priključe putu koji je jasno definisan i trasiran

Published:

U amfitetru Fakulteta za islamske studije organizirana je prva tribina kojom je otpočeo serijal tribina “Na Božijem putu” u organizaciji Matice Bošnjačke a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice.

Na prvoj tribini su govorili: muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, hadži Hajro ef. Tutić i hadži Izet Nuhambašić.

Serijal tribina otvorio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističući da ovo nisu klasična predavanja već određena vrsta heftičnih druženja i podizanja na još jedan veći nivo.

“Ja smatram da smo mi zreo narod da na ovaj način posignemo ljestvici i da ovo zaživi u oravome smislu. Nekako me malo zbunjuje kod naših biraca, naše omladine i džematlija, naših aktivista koji malo, malo pa bi da traže u insanima Pejgambera i meleke. Niti smo Pejgamberi, niti smo meleki, ljudska smo bića a čvrsto vjerujem da je mnogo više dobrih stvari, nego li manje dobrih. Ako je za dženet potreban 51% dobrih dijela i Božija Milost, ko smo mi da jedni od drugih tražimo 100%? Od koga smo mi ti bolji, jesmo li mi to pobrkali stvari, jesu li neke stvari poremećene u našim životima i našim pogledima na svijet i dešavanja? Od jučer se ne smiruju strasti oko načina na koji smo izvijevali, za mene jednu vrlo bitnu pobjedu u Priboju a u Priboju su nam rekli, ako hoćete da nam pomažete kao 90-tih godina, da se ovdje kočoperite i da idete svojim kućama a mi kud koji da bježimo, onda nam nemojte tako pomagat. Ja vjerujem da smo mi imali priliku jučer da dostojanstveno demonstriramo pobjedu i ponos i da pomognemo muslimanima u Priboju. Nije isto biti musliman u Priboju i u Novom Pazaru, neka znate to.”

Prisutnima se obratio i hadži Hajro ef. Tutić prisjećajući se dešavanja iz prethodnog perioda.

“Mi nismo imali skoro ništa, sve se uplašilo rata i Allah dž. š. nam u tom periodu šalje čovjeka koji je autor svega ovoga što mi danas imamo. Možemo mi da pričamo i da se busamo da je bilo ko zaslužan, vjerujte mi sve je iz njegove glave, sve je on ovo izrežirao i isplanirao. To zna i muftija dr. Mevlud ef. Dudić jer smo nas dvojica od prvog dana bili sa našim rahmetli muftijom i on je gazija Novog Pazara, on je gazija Sandžaka, on je gazija cijele bivše Jugoslavije. Muamer je otišao i mi smo ostali bez njega, ostali smo bez glavnog ali nećemo mi i ne smijemo izgubiti sve ovo što nam je on ostavio u amanet, prvo zbog odgovornosti pred Bogom jer moramo svi da odemo tamo gdje je otišao on, da odgovaramo pred Allahom za ono što smo uradili. Moramo sve ovo da očuvamo zbog njegovog hatara, njegov amanet je mnogo jak i velik i moramo ga poštovati, cijeniti i sprovoditi ideje koje je on ostavio.”

Hadži Izet Nuhambašić poslao je poruku da Allah Uzvišeni daje uspjeh onima koji su iskreni i koji se trude.

“Pa je od jednog čovjeka i jedne šačice ljudi, nastala izuzetno jaka i stavilna institucija iz koje su ponikle mnoge institucije a koje su danas stubovi opstanka muslimana na ovim prostorima. Ono što želim uputiti vama kao poruku jeste da ako smo tada mogli uspjeti bez igdje išta, sa veoma malim brojem džematlija, onda danas možemo još jače i još bolje nastaviti i raditi na tom putu jer imamo sve ovo što nam je u amanet ostavljeno, samo je bitno da u tome budemo iskreni i da slijedimo Kur’an i Sunet. Svjestan da tema ove tribine nosi naziv “Na Božijem putu” i da će se neki možda zapitati zbog čega govorim ovoliko o rahmetli muftiji, odgovor je da je ono što se dogodilo od 90-tih godina pa do danas sve bilo na Božijem putu, a što se dešavalo baš od onog trenutka od kako se on vratio sa studija i od kako je osnovan Mešihat, tako da sam ubeđen da su tema današnje tribine i rahmetli Muamer Zukorlić neodvojive teme jer je cijeli njegov život bio na Božijem putu.”

Muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović istakao je da je u amanet svima nama da čuvamo instituciju jer je to ključ opstanka.

“Meni je žao i krivo i ne mogu da nađem odgovor, tražim još uvijek odgovor, kako je moguće da danas bilo ko žudi za osnivanjem bilo kakvih institucija ili organizacija, nazovite ih kako hoćete, kada je Islamska zajednica narasla i ima sve moguće institucije koje su neophodne i potrebne od vrtića do univerziteta. Dakle i vjerske institucije na najvišem mogućem nivou, nacionalne institucije i ako hoćemo i političke. Nije mi jasno i čudim se džematlijama koji žude i traže nešto drugo mimo ovoga. Apel omladini da se priključimo ovom putu koji je jasno definisan i trasiran, da ne gledamo u tuđe dvorište, da ne pravimo paralelne institucije. Vidimo koliko je rasprave na društvenim mrežama nakon ovih dešavanja u Priboju da prosto ne povjeruje insan da imamo prilike razgovarati i pregovarati o ostvarivanju sna da se sagradi džamija u Novom Priboju, ljudi komentarišu i raspravljaju a sama rasprava vodi do klonulosti i do gubljenja borbenosti i živahnosti.”

Programom je moderirala Aida Rašljanin a tribina je završena dovom koju je proučio glavni imam novopazarskog Medžlisa mr. Enver. ef Omerović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img