13.3 C
Novi Pazar

SPP: Referendum je put približavanja Srbije Evropskoj uniji

Published:

Pitanje referenduma tretirano je više od godinu dana prema zahtjevima evropskih institucija. Sve predložene izmjene Ustava odnose se na zakonodavstvo i ne zadiru u preambulu, niti u ljudska, vjerska i manjinska prava. Stranka pravde i pomirenja učestvovala je aktivno u raspravama, kako sa predstavnicima Evropskog parlamenta, tako i Venecijanske komisije koje su organizirane od strane zakonodavne i izvršne vlasti.

Predloženim promjenama Ustava ostvaruje se mogućnost razdvajanja sudske od zakonodavne vlasti, što doprinosi većoj nezavisnosti sudstva.

Naš stav je da postojeći Ustav treba mijenjati u pogledu odnosa spram svih naroda. Država mora biti država svih naroda, bez obzira na njihovo brojčano stanje, jednakih pred Ustavom i zakonima a to znači i prepoznavanje svih posebnosti tih naroda u državnim simbolima poput himne, grba i zastave. Smatramo da je različitost bogatstvo Republike Srbije i da na tim vrijednostima trebamo graditi našu budućnost.

Lider našeg pokreta, rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, dao je značajan doprinos tim razgovorima, na osnovu čijeg djelovanja su i napravljene pozitivne izmjene u budućem zakonu o izborima narodnih poslanika gdje će za pripadnike manjinskih partija biti smanjen broj neophodnih potpisa za predaju liste sa deset na pet hiljada kao i niz drugih pozitivnih rješenja.

Stranka pravde i pomirenja, koja nastavlja misiju i viziju svog lidera, smatra da Bošnjaci i drugi građani Republike Srbije izlaskom na referendumsko glasanje mogu pomoći sebi i Republici Srbiji da se približi članstvu u Evropskoj uniji, te ih poziva da u nedjelju, 16. 01. 2022. godine ostvare svoje ustavno pravo.

Info služba

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img