11 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović: Promjene u pravosuđu korak naprijed ka Evropskoj uniji

Published:

Na glasačkom mjestu 30 u naselju Šutenovac na referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji reguliše pravosuđe, glasao je narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović.

Istakao da moramo raditi da ojačamo zakonodavstvo, da to zakonodavstvo bude bez uticaja politike, političkih partija i moćnika iz različitog spektra društvenih odgovornosti.

“Naravno, kao parlamentarna stranka, predvođena rahmetli liderom, akademikom Muamerom Zukorlićem, razgovarali smo puno puta i sa predstavnicima Evropske unije i Venecijanske komisije o ovim promjenama i zapravo težili tome da sve ono što vodi ka učlanjenju Republike Srbije u Evropsku zajednicu, podržavali, podržavamo i s tim u vezi i danas na ovom referendumu smo izašli punim kapacitetom kao Stranka pravde i pomirenja kako bismo još jednom pokazali, dokazali da Evropski put i našeg bošnjačkog naroda i Republike Srbije u cjelini, nema alternativu a ovo je jedan od tih koraka koji ide naprijed. Naravno da ove referendumske promjene nisu jedine koje se trebaju dogoditi kada je u pitanju Ustav Republike Srbije. Ono na čemu radimo i na čemu ćemo uvijek raditi jeste da se dogode promjene Ustava koje će učiniti da prema tom Ustavu svi građani Republike Srbije budu jednakopravni, da ovo bude država svih naroda, da se u tom Ustavu u simbolima koje on definira prepoznaju svi narodi a prevashodno bošnjački narod i u zastavi, i u himni i u svim drugim simbolima ali nam je od svega toga važnije da i taj Ustav koji je postojeći bude poštivan na cjelokupnom teritoriju Republike Srbije tj. da Ustav i zakoni budu ono što će garantirati normalan život, život koji svakom građaninu ove države daje mogućnost da živi, u bezbjednosnom smislu siguran po sebe, po svoju porodicu, da bude neko koga će sistem prepoznavati kao svog građanina i koga će sistem uvažavati i dati mu sva ona prava a on ujedno imati obaveze da ispoštuje sva ta prava koja su mu data i obaveze koje ima u skladu sa Ustavom i sa zakonom Republike Srbije.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img