4.2 C
Novi Pazar

ZZJZNP: Ako se hitno ne donese odluka o obustavi saobraćaja od 18 sati, potrovat ćemo se

Published:

 

Novi Pazar je na šestom mjestu u Srbiji sa sto dvadeset i jednim danom prekoračenja zagađenosti vazduha i to česticama PM10 i PM2.5. Za proizvodnju tolike čađi kriva je preopterećenost grada s prekomjernom gradnjom, fabrikama i saobraćajem.

 

Da rasterećujemo centar, gradsko naselje a imamo 98 seoskih naselja gdje je fantastična priroda gdje su oslovi odlični a sve je na 15-20 minuta od samog centra. Tako se šire i prave veliki gradovi. A ne svi težimo ka sredini, gdje god se dogovore nikne zgrada. Opterećujemo glavne faktore rizika, vodu, vazduh zemljište i pravimo lošu i nezdravu sredinu za našu djecu,kaže dr. Selma Bihorac, ZZJZNP

 

U Novom Pazaru usljed zagađenosti nekad nije jasno ni koje je doba dana, najmanje da je u pitanju jutro bez sunca i cvrkuta ptica. Novi Pazar je u trećoj kategoriji prekomjerne zagađenosti vazduha. Da bude još gore, mjerna stanica je na Rekreacionom centru koje bi zapravo trebalo biti takozvana zelena oaza.

Izvor zagađenja su saobraćaj i neke veće kotlare i fabrike koje se nalaze kod nas. Vrijednosti PM10 i PM2.5 skoro da se podudaraju. Koncentracije zagađujućih čestica pet do šest puta veće su od dozvoljenih.

 Jedino brzo gdje se, kaže, može djelovati je redukcija saobraćaja od 18 sati

Ne moramo nikog pitati za to. Ako lokalna samouprava donese odluku da nema saobraćaja poslije 18 sati u protivnom kad su ovakvi dani mi ćemo se potrovati.

 

Primjetno je da se hroničnim bolesnicima povećava terapija, a ovakvo vrijeme dodatno pogoduje i zadražavanju i razvoju svih drugih virusa karakterističnih za ovo doba, ne samo kad je korona u pitanju.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img