18.9 C
Novi Pazar

Promovirani rezultati projekta „Budimo pripremljeni“

Published:

U prostorijama Sektora za vanredne situacije promovirani su rezultati projekta „Budimo pripremljeni“ koji se sprovodio u prethodne dvije godine u okviru FORS-a Montenegro, Ministarstva unutarnjih poslova, Sektora za vanredne situacije.

Radi se o IPA projektu čiji je cilj podizanje kapaciteta službi zaštite i spasavanja u Republici Srbiji, na teritoriji odgovornosti odjeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru i u 9 opština sjevera Crne Gore.

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Policijske uprave Novi Pazar istakao da je vrijednost ovog projekta oko 430.000 eura.

„Projekat budimo pripremljeni sprovodi se uz podršku Evropske unije kao prekogranična saradnja Republike Srbije i Crne Gore i ima za cilj podizanje kapaciteta za odbranu od požara i od ostalih značajnih rizika za vamredne situacije. U okviru tog projekta dobili smo niz sredstava i opreme koja u značajnoj mjeri podiže kapacitete službi zaštite i spasavanja a možemo reći, ne manje važan je i drugi dio koji se odnosi na edukaciju vatrogasaca spasilaca, kako u Republici Srbiji, tako i u Crnoj Gori. Možemo da kažemo da smo u toku ove dvije godine, pored dobijene opreme, uspješno sproveli treninge koji su održani na Kopaoniku sa temom zaštite i spasavanja, odnosno gašenja požara na otvorenom prostoru i trening u Nikšiću sa temom spašavanje i rad na brzim vodama. Također naši vatrogasci su kroz seminare najbolja EU praksa u oblasti zaštite i spasavanja na Kopaoniku, imali priliku i da razmijene iskustva sa ekspertima iz vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije iz Hrvatske, koji je u okviru iste teme održao online seminar. Predstavnici sektora za vanredne situacije uzeli su učešće i na konferenciji smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje, koji je održan u Kolašinu. Organizirano je i pet radionica za vatrogasc spasioce iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške jer su to teritorije koje su obuhvaćene ovim projektom.“

Naglasio da su kroz ove aktivnosti vatrogasci unaprijedili svoja znanja i vještine i podigli nivo pripremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

„Također je znatno unaprijeđena saradnja sa kolegama iz graničnih opština iz Republike Crne Gore. Velika pažnja je bila usmjerena i na jačanje svijesti mladih u vanrednim situacijama pa smo u okviru toga izvršili i niz obuka, odnosno predavanja kojima su bili obuhvaćeni učenici 4. i 6. razreda osnovnih škola i srednjoškolci iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške. Shodno tome su organizirani i kvizovi na kojima su djeca iskazala svoje znanje iz ove oblasti, putem literarnih i likovnih radova, gdje su obezbjeđene i prigodne nagrade koje će biti uručene tim učenicima. Pored toga su je održano više radionica koje su obuhvatile i civilno stanovništvo ali i sve zainteresirane koji su bili prisutni na tim radionicama a sve u cilju podizanja svijesti o zaštiti i spasavanju. Sve ove aktivnosti su značajno unaprijedile rad vatrogasnih jedinica, podigle svijest naših građana vezano za gašenje požara na otvorenom prostoru, odnosno neizazivanje požara na otvorenom prostoru i u tom preventivnom radu, a također su i podigle značajno nivo obučenosti i spremnosti vatrogasaca spasilaca za rad i spšavanje na brzim vodama. Ono što je bitno istaći jeste da mi u Novom Pazaru imamo tim za spašavanje i rad na brzim vodama, tako da je taj tim podigao svoje kapacitete u stručnsoti i obučenosti, uz postojeću opremu koju svakako posjeduje vatrogasno spasilačka jedinica Novi Pazar.“

Projekat se završava 31. januara 2022. godine kada će na završnoj konferenciji biti sumirani svi rezultati i vrijednosti ovog projekta.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img