13.3 C
Novi Pazar

Tandir: Podržavamo nova rješenja o izbornim zakonima – posjeta Vučića Priboju državnički potez

Published:

Skupština Srbije otpočela je raspravu o izbornim zakonima. Šef poslaničkog kluba SPP-USS Samir Tandir podržao je nova zakonska rješenja. Tom prilikom podsjetio i na izborni proces za nacionalne savjete iz 2010. godine.

“Očigledno pojedincima sve dok ne postanu vlast njima nikakvi izborni procesi ne odgovaraju. Ključna razlika između aktera jedne političke utakmice jeste da li ste vi vlast ili opozicija. Da biste vi postali vlast morate da radite, da vježbate i trenirate, da radite na svojoj partijskoj infrastrukturi. Godine 2010. lista BKZ-a Muftija Muamer Zukorlić nije imala pravo imati nijednog člana u stalnom sastavu za izbore za nacionalne savjete. To je demokratija po načinu Demokratske stranke. I mi smo na tim izborima pobijedili. Imali smo samo po jednog predstavnika u proširenom sastavu. E zamislite da sad neko takve izbore organizuje. Zašto ovo govorim? Pa zbog jedne jasne usporedbe i komparacije – samo da vidimo kako je to bilo prije desetak godina, a kako je to sada. Apsolutno podržavam dijalog, apsolutno podržavam i to što su u RIK ušli predstavnici vanparlamentarnih stranaka. Važno je da građani znaju da, kada prođu izbori, onaj ko je pobijedio na izborima, da nema apsolutno nikakve sumnje u tu njegovu pobjedu”, kazao je Tandir.

Osvrnuo se i na posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Priboju.

“Mogu da kažem da to što je učino posjetom Priboju predsjednik Vučić nije bilo karakteristično za neke prethodne vlasti. Sjetimo se, i ovo govorim prvenstveno zbog mog bošnjačkog naroda, zbog svih građanki i građana u R. Srbiji da 2010. godine Boris Tadić nam šalje žandarmeriju da otme jednu parcelu IZ-e i koristio je specijalne jedinice u obračunu sa imamima. Ne da nije došao, ne da nije pružio ruku da on razgovara pa da vidi šta je tu. Da li je zbog jednog katastarskog problema važno upotrijebiti u takvoj međunacionalnoj sredini u jednom trusnom području specijalne jedinice. Ne, on nije htio da razgovara, poslao je čovjek žandarmeriju. Važno je da pravimo komparaciju, ne zato da li poslanik Tandir ili SPP je dio vladajuće većine ili ne, nego zbog istine. Šta je uradio Vojislav Koštunica 2007. godine? Poslao je policiju u džamije. Ne da nije razgovarao, ne da nije poslao nekog državnog sekretara ili nižeg činovnika. Ne, on je poslao policiju da zavodi red po džamijama, a to nije tako davno bilo, prije svega 10-tak, 12 ili 13 godina. Tako da je potez predsjednika i dolazak u Priboj državnički i ja znam u razgovoru sa kolegama iz vlade R. Srbije da sve ono što se taj dan dogovaralo i razgovaralo da ide određenom dinamikom i da će neki višedecenijski problemi biti riješeni”, završava Tandir.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img