13.3 C
Novi Pazar

Amela Lukač – Zoranić: NAT bi se više trebao baviti unaprijeđenjem kvaliteta obrazovanja, ne samo provjerom kvaliteta

Published:

Izlaganje u skupštini Srbije imala i narodna poslanica dr. Amela Lukač – Zoranić. NAT se treba baviti unaprijeđenjem kvaliteta, a ne samo kontrolom kao što je do sada bio slučaj.

“Što se tiče samog prijedloga Odluke o izboru članova Upravnog odbora NAT-a i prijedloga članova Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, vi ste se zaista potrudili da u materijalu koji smo dobili budu predstavljeni izvanredni stručnjaci koji dolaze sa različitih univerziteta iz R. Srbije i naravno što je jako bitno da su apsolutno referentni za te funkcije članova u nacionalnom savjetu i upravnom odboru i također ono što se da primjetiti jeste da su zastupljena oba pola, što je također jako važno. Ono što bih željela dodati jeste da Nacionalni savjet za visoko obrazovanje čija je nadležnost rad na obezbjeđivanju razvoja i unaprijeđenju visokog obrazovanja, zaista treba da se bavi unapređenjem kvaliteta – ne samo kontrolom kvaliteta kako smo to ranije imali prilike da čujemo, već da to treba zaista da bude unaprijeđenje kvaliteta i samim tim ukoliko Nacionalni savjet i upravni odbor Komisije za akreditaciju budu radili samostalno, u skladu sa normativnim aktima i principima rukovođenja izvrsnošću, imaćemo prilike da naši univerziteti budu u cjelosti otvoreni bez obzira da li je osnivač univerziteta država ili neko drugi, odnosno da li su privatni ili državni univerziteti – treba težiti apsolutno ka izvrsnošću”, kaže narodni poslanik Amela Lukač – Zoranić.

Trebamo se, ističe Lukač – Zoranić okrenuti ka proevropskim integracijama, a nikako vraćati natrag u socijalizam.

“Ono što bih predložila gospodinu ministru i Ministarstvu obrazovanja uopšte jeste da se odrede određeni projekti koji bi isključivo bili namijenjeni univerzitetima čiji osnivač nije država, jer bi na taj način profesorima koji rade na tim univerzitetima bilo omogućeno veće učešće u projektima kako bi i oni stekli svoju izvrsnost i samim tim svojim studentima davali adekvatno obrazovanje. Ja ne kažem da sada treba praviti razliku između nastavnika koji rade na državnim ili nastavnicima koji rade na privatnim univerzitetima, obzirom da je zakon o visokom obrazovanju eksplicitan, samim tim pravilnik o izboru naučnog zvanja je također eksplicitan i samim tim nastavnici dobijaju svoja zvanja u skladu sa svojim referencama, ali bi svakako trebalo raditi na izvrsnosti i jednih i drugih institucija, jer svaki student ima pravo odabrati gdje će i na koji način studirati i to mu treba biti omogućeno. Na taj način imaćemo otvorene univerzitete. Studenti trebaju imati svoje stavove i mogućnost da razvijaju kritičko mišljenje, svoja znanja i svoje vještine. Ovdje se govorilo jako puno o tome da li trebamo mi  se okrenuti ka proevropskim integracijama ili da li trebamo zadržati sistem koji će nas vratiti natrag u socijalizam. Mi ne možemo govoriti o sistemu odvraćanja od evropskih integracija ukoliko imamo toliku tehnološku spremnost svakog mladog čovjeka, a samim tim i praćenja cjelokupnih vrijednosti evropskih integracija na čijem je i putu sama država”, završava Lukač – Zoranić.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img