18.9 C
Novi Pazar

Dr. Rešad ef. Plojović: Ramazan je svjetsko prvenstvo u ibadetu

Published:

 

Nastupili su učajluci kao najava dolaska Ramazana. Sam naziv označava tri mjeseca koja su u tradiciji muslimana posebno tretirani i gdje su se u svakom periodu posebno ponašali. Radi se o mjesecu Redžeb koji je i vjesnik mjeseca Ramazana, zatim mjesec ša’ban nakon kojih dolazi i mjesec posta.

Trebamo biti pravedni i dobronamjerni prema sebi,  a to ćemo učiniti na najbolji način slijedeći Allahove, dž.š. upute, izvršavajući što više propisa nastojeći da se što više pridržavamo Njegovih naredbi I klonimo se grijeha da bismo tako pripremljeni ušli u mjesec Ramazan.

Ramazan je svjetsko prvenstvo nemate pravo praviti neke eksperimente i trenutne promjene jer to košta. Svaki dan Ramazana koji se ne iskoristi adekvatno je propuštena prilika a to je velika šteta za vjernika. Ako se ne budemo prije Ramazana pripremili bojim se da ć e nema I čitav Ramazan proći a da nećemo shvatiti gdje se nalazimo. Onda ćemo dočekati Bajram ali gdje smo bili, uzdržavali se od hrane i pića ali nismo obraćali pažnju da li obavljamo namaze, da li vrijeđamo ljude oko sebe, šta gledamo, šta slušamo. Sve su to naši dobri muslimani, naši preci I naša ulema koja je živjela na ovim prostorima imala u vidu kada je od naših muslimana tražila tada da poštuju mjesec redžeb, ša’ban učajluke, da u njima poste intenzivnije, čine što više dobra dijele što više sadake. Mi smo danas kao neka savremena, moderna ulema “mnogo više” naučili, a zapravo saznali samo više različitih informacija. Neko je to razumio na pravi način neko nije razumio ispravno. Potpuno pogrešan pristup određenih ljudi tumačenju vjere na  našem prostoru koji izaziva određenu dozu nemira kod naših dobrih muslimana, dobrih džematlija koji su ključna snaga i energija koja nosi sve što naša Islamska zajednica radi punih 30 godina ali isto tako su nosili ono što je  Islamska zajednica radila I prije tih 30 godina. Ja sam neko ko izuzetno poštuje tu našu ulemu iz tog vremena i poštujem te ali isto tako i današnje dobre muslimane koji ne znaju mnogo tih različitih mezheba koji ne znaju mnogo predaja, ajeta napamet, možda čak ni učiti Kur’an ali ono što znaju to slijede i čvrsto se drže s uvjerenjem da čine dobro. Još jedan muštuluk. Uspjeli smo kao Islamska zajednica kupiti prostor u Kraljevu koji će se koristiti za obavljanje namaza, kao džamija s obzirom da postoji oko tri stotine domaćinstava koji žude da se okupe prije svega u džamiji i napajaju čiste energije s vrela islama.

Također, u svim džamijama organizirana je sedžada za djecu Sirije I porodicama koje su prisiljene napustiti domove hladnoću dočekale u improvizovanim šatorima I uslovima nedostojnim čovjeka

Mi smo se kao Islamska zajednica organizirali zajedno s našom maticom IZ u BiH i danas će nakon džume namaza biti postavljena sergija gdje će se prikupljena sredstva usmjeriti kao pomoć toj djeci kako bi se pomoglo da lakše podnesu stanje u kojem su se našli, kaže dr. Plojović.

 

 

 

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img