4.8 C
Novi Pazar

Muftija Dudić primio muftiju zagrebačkog akademika Hasanovića

Published:

Dana 04.02.2022. godine, delegacija Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođena predsjednikom Mešihata muftijom zagrebačkim akademikom Aziz ef. Hasanovićem posjetila je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji gdje im je domaćin bio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima.
U srdačnoj i toploj atmosferi, koja je svojstvena za dvojicu muftija, osvjedočenih dugogodišnjih saradnika i prijatelja, izraženo je obostrano zadovoljstvo ponovnim susretom u Novom Pazaru.
Muftija Dudić je podsjetio da saradnja sa Mešihatom u Zagrebu i muftijom Hasanovićem traje dugi niz godina, da su nam uvijek bili prijatelji i podržali nas bez dileme u godinama agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji, jer su i oni dio velike Zajednice kojoj pripadamo sa centrom u Sarajevu. Predsjednik Mešihata je naglasio da je ova u nizu posjeta još jedno veliko priznanje nama i da se od Mešihata u Zagrebu može dosta naučiti jer je Hrvatska model kako se muslimani mogu organizirati u Evropi.
Muftija Hasanović je također izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Novom Pazaru kod svoje braće u Mešihatu, kao i žaljenje za velikim gubitkom smrću akademika muftije Muamer ef. Zukorlića, te da je ova posjeta ujedno i valorizacija vrijednosti koje nam je rahmetli Muftija ostavio. Predsjednik Mešihata u Hrvatskoj izrazio je divljenje sistemom koji je ovdje formiran, od vrtića do Univerziteta, tj. od jaslica do doktorata, te istakao da je Novi Pazar veliki intelektualni potencijal sa odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama Islamske zajednice. Također, podsjetio je da su Bošnjaci autohtoni evropski narod na ovom prostoru i da prema Evropi mogu prezentirati svoju vjeru koja voli a ne mrzi, koja gradi a ne ruši i koja poštuje druge i drugačije bez obzira na različitosti.
U delegeciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, pored muftije akademika Aziz ef. Hasanovića, bio je i predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj dr. Mirza Šabić, direktor Islamske gimnazije u Zagrebu prof. Mevlud Arslani i tajnik Mešihata msc. Nermin Botonjić.
   
            

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img