4.8 C
Novi Pazar

Tribina NA BOŽIJEM PUTU – Vjernici su jedni uz druge kada je najteže

Published:

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije održana je tribina “Na Božijem putu” u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji i Matice bošnjačke.

Na tribini su govorili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirza Šabić.

Prisutnima se u ime domaćina objavio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Ja odnos Islamske zajednice u Hrvatskoj vidim i kroz ovaj hadis Poslanika a.s. “Duše su kao mobilizirana vojska. One koje se poznaju sastaju se, skupljaju u jednu grupu i slažu se, a one koje se ne poznaju, mimoilaze se, razdvajaju i bježe jedna od druge.”
Današnja posjeta i sutrašnja, potvrda je dobrih odnosa između Mešihata u Zagrebu i Mešihata u Novom Pazaru.
Uvijek su mi bili inspiracija jer smo kroz teška vremena od 90-ih godina, a i prije, rahmetli Salim Šabić zajedno sa Šefkom Omerbašićem, znali su oni za naše poteškoće i probleme i uvijek su bili na našoj strani, a i onda nakon toga akademik Aziz ef. Hasanović i kad nam je najteže bilo nisu kalkulisali, ni za vrijeme agresije, otimanje džamija i svega ostalog. Nikad nas nisu pitali šta se to tamo događa i šta se to svađate, ovi iz Zagreba nas to nikada nisu pitali već su umjesto toga dolazili u Novi Pazar da kažu, neka se zna na čijoj smo strani. Muftija Hasanović nikada nije kalkulisao, on je naše poteškoće doživljavao kao svoju bol.”

Prisutnima se obratio i dr. Mirza Šabić.

“Obzirom da je tema “Na Božijem putu” a šta god radili da li u zajednici ili izvan zajednice, mi smo na tom putu, bar se nadamo da idemo dobrim putem. Otprilike nekih 50 puta sam sam bio ovdje i uvijek, ja bih rekao, u nekakvoj prijateljskoj atmosferi, bez obzira što je nekada bilo i napeto, zapravo je taj nekakav osjećaj uvijek bio dobar. Mi kao Bošnjaci, u smislu nacionalno, moramo gledati puno šire, ovdje su sa nama dvojica muftija koji to sa vjerske gledaju, mi civili ponekad uzimamo to zdravo za gotovo. Kada se nešto tiče zajednice mi to uglavnom poštujemo, možda se ne slažemo ali nećemo to puno komentarisati, ali kada izađemo iz tog kruga zajednice, onda dolazi do problema, onda bismo svi da budemo nekako važni.”

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademik Aziz ef. Hasanović naglasio da bez institucija nema napretka.

“Dolazeći danas u Novi Pazar, prolazeći kroz Orlje, pomiješale su se emocije. S jedne strane radost jer idete svojoj braći, a sa druge strane svjesnost da nećete vidjeti čovjeka sa kojim ste uvijek imali bratsku i iskrenu suradnju. No, vjernička svijest da ćemo se svi jednoga dana Njemu vratiti, taj rastanak prihvaćamo, ali kada mi je dr. Dudić rekao da ćemo imati tribinu pod ovim naslovom, dugo sam analizirao sam naslov jer odatle sve počinje. Došao sam na zaključak da na Božijem putu nema mandata, na Božijem putu nema ograničenja, na Božijem putu svaki vjernik i vjernica mora da traje dok je živ. Onaj ko je promišljao o ovom nazivu je zaista pogodio srž i to treba biti moto same tribine.”

Tribinu je izvođenjem ilahije upotpunio Hamza Škrijelj a završena je dovom koju je proučio dr. Enver ef. Omerović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img