15.6 C
Novi Pazar

Muftija Aziz ef. Hasanović: Nesporazumi se tretiraju licem u lice

Published:

 

 

Kako vrijeme odmiče sve će veći značaj biti uloga rahmetli muftije Muamera Zukolića. Svojom vizijiom da se odgojem i obrazovanjem postiže najviše postigao ogromno od osnivanja vrtića do Internacionalnog univerziteta gdje se potvara mogućnost svakom muslimanu da odgoji svoje vjere na temeljima islama, a istovremeno učini najvećim intelektualcem koji se može nositi sa svim izazovima vremena i prostora.

 

Islamska zajednica i Bošnjaci u Sandžaku moraju pisati svoja sjećanja o rahmetli muftiji Muameru Zukorliću jer je ovo generacija koja je stasala s njim i najadekvatnija je da može napisati sva svoja sjećanja i sve ono iz bčega se mogu napajati buduće generacije. Odgovorno tvrdim da je naš rahmetli muftija Muamer Zukorlić vidio I iza brda šta se krije. To nije svojstveno svim ljudima već samo pojedincima. Jedan od takvih bio je on, kaže, između ostalog, muftija Aziz ef. Hasanović predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj

Komentirajući posjetu predsjednika Vučića Priboju i napade koji su kasnije uslijedili na predsjednika Mešihata, ističe

Dolazak predsjednika Vučića da smiri situaciju ima jaku poruku, ali i držanje predsjednika Mešihata kao najodgovornije osobe za muslimane na ovim prostorima također je bilo vrlo primjereno. Čitao sam što se pisalo iI to se moglo raditi samo iz neke daljine, udobnosti, bez ikakve odgovornosti. Predsjednik države došao je u kuću a domaćin mu je bio muftija. Nas islam uči edebu uljudnog ponašanja pogotovo kad gost dođe. I tu je muftija pokazao istinsko, pravo lice. Sve eventualni nesporazumi ne tretiraju se putem televizije ni putem medija već putem zajedničkog sastanka gdje se licem u lice kaže ovo valja ovo ne. Hoćemo li se prozivati ili rješavati. Civilizirani svijet to rješava putem dijaloga, institucija i to treba njegovati.

 

Politika je nasrnula na islamsku zajednicu i želi je imati kao instrument za ostvarivanje svojih ciljeva. Očekivati je, poručuje, jedan civilizacijski procvat razumijevanja. Jedni druge treba da ohrabruju i podržavaju ako je nešto u interesu zajednice, a miješanje nadležnosti može biti itekako pogubno.

 

 

 

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img