32.7 C
Novi Pazar

Tribinom u Prijepolju muftija dr. Hasanović okončao posjetu Sandžaku

Published:

U Prijepolju je nakon jacije namaza održana tribina na kojoj su govorili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

Obraćajući se prisutnima, muftija Dudić je istakao da je Islamska zajednica u Hrvatskoj urnek kako treba da izgleda islamska zajednica.

“Ovo je prva tribina u mjesecu Redžepu koja se u ovoj Limskoj Dolini organizira svake hefte u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Večeras smo počašćeni da gost predavač, iako ne može on biti gost već svoj na svome, bude muftija akademik Aziz ef. Hasanović koji će vam se kasnije i obratiti. On je u prethodna dva dana boravio u posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i kao berićet nam je večeras ovdje jer su musafiri berićet.
Želim da svjedočim da je Islamska zajednica u Hrvatskoj organizirana zajednica, braća dolaze kod braće, ahbabi dolaze kod ahbaba, i danas, a i mnogo puta ranije, akademik Aziz ef. Hasanović je sa svojim saradnicima bio dio ove naše zajednice. Uvijek i na svakom mjestu i kada nam je bilo teško i kada je bilo manje teško, on je dolazio da pošalje poruku i kaže da žele da znaju sa čije je on strane.”

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović naglasio je da je ohrabrenje u Sandžaku veliki intelektualni potencijal.

“Muslimani cijelog svijeta okupljeni oko šehadeta čine Ummet i šehadet je ta nit koja nas povezuje od Mašrika do Magriba, koja nas povezuje po cijelom svijetu i mi smo zahvalni Uzvišenom Allahu da nas je počastio da budemo dio ummeta Muhammeda a.s. Kada se uzme da smo svi jedan umet i jedne zajednica, otuda proizilaze obaveze da jedni druge moramo upoznavati, da jedni druge moramo posjećivati, da jedni druge moramo pomagati. Ono što obrabruje u Sandžaku jeste veliki i intelektualni potencijal koji se mora iskoristiti i koji može biti brend Islamske zajednice, je veliki intelektualni potencijal koji se odgaja i obrazuje kroz instituciju koja se zove Medresa “Gazi Isa-beg”, instituciju koja se zove Fakultet za islamske studije, instituciju koja se zove Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. To je veliki potencijal koji obrazuje učitelje u vjeri koji su spremni preuzeti emanet tumačenja vjere na prostoru Evrope.”

Glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Durakovic zahvalio se muftijama što su posjetili Limsku Dolinu.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img