11 C
Novi Pazar

JAČI OD ZAKONA – Peletara Numanović dvije godine radi bez dozvole

Published:

Ministarstvo zaštite životne sredine R.Srbije se na zahtjev narodnih poslanika Stranke pravde i pomirenja bavilo problemom jednog od glavnih izvora zagađenja u Novom Pazaru – peletarom Numanović SNS. 

U izvještaju Ministarstva zaštite životne sredine navodi se da inspekcijskih nadzor vrše inspektori za zaštitu životne sredine lokalne samouprave, u ovom slučaju grada Novog Pazara. Dalje se navodi da su na osnovu prijava građana izvršena tri nadzora, te da je Odjeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave 14.01.2020. godine donijelo Rješenje kojim se odbija zahtjev za davanje saglasnosti na Studiju o procjeni uticaja na životu sredinu iz formalno pravih razloga jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

Konstatovano da je Inspekcija za zaštitu životne sredine 02.03.2020. godine prilikom vršenja vanrednog nadzora donijela Rješenje kojim se peletari Numanović SNS zabranjuje djelatnost proizvodnje drvenog peleta jer nije ishodovana saglasnost na Studiju o procjeni uticaja na životu sredinu. Međutim, peletara je nastavila sa radom, pa je 09.06.2020. godine podnijet Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iako peletara Numanović SMS mjesecima unazad nije prestajala sa radom, čemu svjedoče fotografije i video snimci pogona, nadležni inspektor za zaštitu životne sredine GU Novi Pazar je dana 28.12.2021. godine nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora peletare konstatovao da se u pogodnu Numanović SNS ne vrši proizvodnja peleta, te da operater poštuje mjeru kojom mu je zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Ovako se nastavlja priča o peletari jačoj od zakona koja godinama unazad radi bez neophodnih filtera za suzbijanje sitne prašine na taj način ugrožavajući sve koji žive i djeluju u i oko industrijske zone. Mještani ovog dijela grada su i ovu zimu dočekali u prašni i buci, svjesni da svaki izlazak vani negativno utječe na njihovo zdravlje. Ako se u obzir uzme opšta zagađenost vazduha u gradu i epidemija korona virusa jasno je da mještanima Novopazarske banje, radnicima u industrijskoj zoni, kvantaškoj pijaci, studentima i đacima predstoji borba za goli život.

“ŽUTI” SNIJEG – Peletara bez filtera ugrožava zdravlje ljudi u Novom Pazaru

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img