18.9 C
Novi Pazar

Kalač: Neminovni su prijevremeni izbori u Crnoj Gori

Published:

 

 

U Crnoj Gori  osvaja se demokratija, kaže Hazbija Kalač, predsjednik SPP-a u toj zemlji. Ko god je očekivao da će Crna Gora skliznuti s evropskog puta, ispasti iz NATO integracija, postati dio “srpskog sveta”, imao je pogrešnu predstavu.

 

Ja sam  bio prvi koji je kritikovao ovu Vladu. Ona je prosto zanemarila neke ustavne kategorije kao što je srazmjerna zastupljenost naroda u Crnoj Gori gdje prosto nisu vodili računa da, pored toga što se radi o ekspertskoj Vladi, da je bilo nužno naći i među ekspertima predstavnike određenih naroda koji se smatraju manjinskim što je i ustavna kategorija i što je i bila njihova obaveza.

Na pitanje, hoće li manjinska vlada biti pod utjecajem Đukanovića, odgovara

-Politički interesi se, naravno, preklapaju. Đukanović preko DPS-a i partije manjina koje su jasno iskazale da su se opredijelile za to ko je njihov partner, dakle, on je i dalje njihov partner, a naročito je Bošnjačka stranka bila vrlo eksplicitna u parlamentu kad je njihov predsjednik rekao da su izabrali partnera za razliku od albanskih partija koje se jako čuvaju od takvih izjava

Da li bi DPS bio Vaš partner?

-Ako bi to bio interes bošnjačkog naroda. Kada je u pitanju interes bošnjačkog naroda svi politički subjekti za nas bi bili interesantni. U budućnosti ne znam šta će se desiti. U ovom trenutku DPS s onim vrijednostima koje je imao u prošlosti  ne vidim kao potencijalnog političkog sagovornika iako smo mala stranka s namjerom I težnjom da postanemo značajan politički faktor u predstavljanju interesa bošnjačkog naroda. SPP kao predstavnik bošnjačkog naroda svakako da primarno gleda interese svog naroda kroz program kojeg smo postavili a ako nađemo u budućnosti neke dodirne tačke s bilo kojom strankom prema kojoj ćemo moći realizovati naše ciljeve. Prvo želimo da se sretnemo sa političkim subjektima iz našeg naroda i srećemo se.

Jesu li prijevremeni izbori neminovni u Crnoj Gori?

-Mislim da jesu. Ovdje se vodi jedna velika politička igra između dvije političke strukture a Koalicija Crno na bijelo, kao tas na vagi, zasad diktira političke procese i promjene.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img