32.7 C
Novi Pazar

Sandžak prikazan kao jedna od najrizičnijih regija Evrope (MAPA)

Published:

Gotovo čitava Evropa važi za bezbijednu turističku destinaciju, a izuzetak su Sandžak i Kosovo pokazuju podaci Travel Risk Map za 2022. godinu. Narančastom bojom označeni su Sandžak (srbijanski dio), Preševska dolina i Mitrovica.

Tom bojom obilježene su zemlje srednjeg rizika. To znači da su tamo prisutni periodično nasilje, protesti i nesigurnost. Tu postoji i sporadičan terorizam, ali i relativno stalna prijetnja od društvenog, sektaškog ili rasno orijentiranog nasilja, te da kapacitet sigurnosnih i hitnih službi i infrastrukture varira.

Zemlje Balkana svrstane su u kategorije od niskog rizika do najsigurnijih.

Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina označene su žutom bojom. One su uvrštene u zemlje niskog rizika, gdje je stopa nasilnog kriminala mala, a rasni i sektaški sukobi nesvojstveni. Rijetka su i teroristička djela, a sigurnosne službe i infrastruktura adekvatna.

Slovenija se nalazi među najsigurnijim zemljama za turiste i putovanja. Stopa kriminala tu je veoma mala, nema nereda niti neko “goni” strance. Sigurnosne službe su dobre, infrastruktura također i samo vanredne stvari mogu uznemiriti odmor putnika.

Mapu Travel Risk Map 2022 izradili su eksperti organizacije International SOS and Control Risks i za nju je predviđeno da pomogne poslovnim ljudima i turistima u planiranju svojih putovanja.

Najopasnije zemlje u svijetu jesu Afganistan, Sirija, Jamen, Donjeck (dio Ukrajine), Libija, Jemen, Sudan, Somalija, Irak i Mali dok su najsigurnije one koje i nisu atraktivne za prosječnog turista – Norveška, Finska, Island, Slovenija, Švajcarska i Luksemburg pokazuje lista za 2022 godinu.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img