13.3 C
Novi Pazar

Tandir upozrava: Policijski službenici u Sjenici pokušavaju da zataškaju ubistvo Hamidovića

Published:

Poslanici Skupštine Srbije danas će se izjasniti o izboru 29 zamenika javnih tužilaca u 17 osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji, među kojim je i ono u Novom Pazaru.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir podsjetio da ubica rahmetli Edina Hamidovića još uvijek nije uhapšen, a da sam postupak nije krenuo sa mrtve tačke.

– Postupajući tužilac Radislav Filimonović koji radi u Višem sudu u Novom Pazaru očigledno je na nekom godišnjem odmoru jer taj postupak tapka u mjestu. Ja razumijem i više sam puta ovdje govorio – podržaćemo izbor sudija i tužilaca, treba nam njih više kako bismo imali efikasnije pravosuđe, efektnu borbu protiv kriminala i korupcije, ali, znate, postoje određeni postupci koji su osjetljiviji od nekih drugih u političkom, etičkom i svakom drugom smislu. Građani su bili i dan danas su potreseni, jer ne može da se pošalje poruka da neko nekoga može ubiti na sred ulice i da on nekažnjeno išeta iz zemlje i da sad lagano radimo na tome da se taj slučaj zaboravi.

Tandir dodao da nema organizovanog kriminala bez podrške iznutra, te još jednom uputio zahtjev za smjenu komandira policijske stanice u Sjenici Bojana Trnčića.

– Više puta sam isticao i danas hoću da istaknem odgovornost načelnika policijske stanice Bojana Trnčića i očekujem od nadležnih organa od kojih sam dobio uvjeravanje da će dotični biti smijenjen i da će biti procesuiran zbog jasnih dokaza o propustima u službi koje je dotični radio. Nema organizovanog kriminala i korupcije bez podrške iznutra. Koliko god da ste vi uspješan kriminalac, koliko god da ste pametan i napravili neku grupu, dok vam neko iznutra ne da podršku ne možete vi biti tako efikasni, pametni pa da sve te moguće istrage, zamke i razne policijske akcije vješto nekom svojom “mudrošću” uspijete da preskočite. Tako je i u slučaju Zemunskog klana i Surčinskog klana i Veljka Belivuka i kriminalaca 90-tih, pokazalo se da imamo truhle jabuke u sistemu koje im daju informacije, značke, radio stanice gdje oni mogu uvijek korak ispred zakona. To ne smijemo da dozvolimo i zato ćemo glasati za izbor novih sudija i tužilaca, a i to je problem kada govorimo o ovoj lokalnoj zajednici u Sjenici. Ne može tamo neki čovjek kodnog imena “Budo” da sa svojom značkom maše i vrši zloupotrebe i da utiče na sprovođenje zakona, da pokuša da zataška određena kriminalna djela ili neke zločine, kao što je ovo ubistvo. Zato vas molim, apelujem i tražim da se prvenstveno i posebno stavi akcenat i izvrši profesionalni pritisak kako bismo imali epilog ovog slučaja.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja kazao da se porodice Bakan, Skarep i Mavrić ne smiju zloupotrebljavati u dnevno-političke svrhe, te kazao da pred sudom moraju svi da budu isti.

– Također, podsjetiću vas, građani u Novom Pazaru i Sandžaku traže da se posebno obrati pažnja na slučajeve Ernad Bakan, Skarep i Mavrić. Ove slučajeve skoro da niko više ni ne spominje, osim poslanika SPP-a, a jedno se vrijeme čak i protestvovalo i blokirale se ulice. Zašto? Zato što mi to ne radimo zbog političkih poena, mi to radimo zbog istine potpuno uvažavajući bol ovih ljudi. Ne želimo mi nikakve, ne daj Bože, političke ili kakve druge poene. Tražim od vas da se utvrde sve okolnosti, da se utvrdi istina. Ernad Bakan stradao je na pješačkom prijelazu u ulici Cara Dušana u Zemunu. Brojni politički akteri pokušavaju da nacionalnost žrtve i izvršioca krivičnog djela zloupotrijebe u svoje političke borbe. Mi to ne smijemo da dozvolimo. Pred sudom moraju svi da budu isti i ono što ja očekujem jeste da napokon krene ovaj postupak, a da se izvrši u skladu sa zahtjevima porodica, da se utvrde okolnosti u slučaju Skarep i Mavrić da li je bilo nekih montiranih slučajeva, da li su imala neka nova vještačenja koja su dala neki novi uvid na izvršenje tog dijela, da li su ti ljudi krivi ili nisu krivi? Ono što mi ne smijemo da dozvolimo jeste da se nesreće ove tri porodice zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe, kazao je Tandir.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img