13.3 C
Novi Pazar

Odbijena inicijativa za izradu Plana kvaliteta vazduha – Vlast u Novom Pazaru nezainteresovana za rješavanje gorućeg problema

Published:

Da vlast u Novom Pazaru nema kapaciteta, a ni volje da krene u rješavanje problema zagađenja vazduha u ovom gradu pokazala je današnja sjednica Skupštine. I ovog puta Skupštinska većina odbila je sve prijedloge opozicionih stranaka, među kojima i inicijativu izrade nacrta Plana kvaliteta vazduha koju je podnio odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek.

–  Ova vlast po pitanju rešavanja problema zagađenosti vazduha ne radi apsolutno ništa. I kada kažete tako neke rečenice da neka vlast ne radi apsolutno ništa, to malo ima prizvuk demagogije, međutim da to nije demagogija ja ću vam navesti samo jednu činjenicu, a to je da Grad nije doneo čak ni Plan o kvalitetu vazduha, što predstavlja strateški dokument i polaznu tačku za rešavanje ovih problema. Bez tog Plana, mi ne možemo da pričamo o nikakvom rešavanju problema kada je zagađenost vazduha u pitanju, niti o unapređivanju kvaliteta vazduha, a vi dobro znate da se Novi Pazar u trećoj kategoriji zagađenosti vazduha i da je vaša zakonska obaveza da usvojimo Plan o kvalitetu vazduha.

Đerlek iznio podatak da je Novi Pazar duplo zagađeniji od najzagađenijeg grada u Evropskoj uniji.

– Pošto ja volim da navodim dokaze navešću izvještaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Oni su objavili rang listu od 323 grada u Evropi, od kojih je na začelju, grad na jugu Poljske, Novi Sać koji imaju najveću zagađenost u Evropskoj uniji. Pa su onda izneli podatak da ovaj grad ima PM 2.5 čestice, koje su najopasnije, u iznosu 27,3 µg/m3. Međutim, šta je još zabrinjavajuće, Agenciju za zaštitu životne sredine u Srbiji objavljuje listu najzagađenijih gradova u Srbiji, na ovo tabeli je Novi Pazar ubedljivo na prvom mestu gdje PM 2.5 čestice iznose 47,1 µg/m3. To znači da smo mi gotovo duplo zagađeniji od najzagađenijeg grada u Evropskoj uniji.

Osvrnuo se i na uticaj PM 2.5 čestica na zdravlje ljudi.

– Dakle ove čestite izazivaju taloženje plaka (masnih naslaga) u arterijama zbog čega dolazi do smanjene elastičnosti u arterijama i vaskularnog zapaljenja i na koncu do srčanog udara. To sve dovodi do prerane smrti, zato i živimo deset godina kraće od ostatka Srbije, a potom i do raznih hroničnih oboljenja, do opstruktivne bolesti pluća od čega je najugroženija kategorija naša deca jer su njihova pluća još uvek u razvoju.

Podsjetio na izvještavanje medija o zagađenosti vazduha u ovom gradu, te poručio da se građani ne osjećaju bezbjedno, već zatrovano.

– Zatvrovano od obećanja koja dobijamo godinama da će nešto da se reši, a ništa se ne rešava. Zatrovani od ubajaćenih politika i demagoških floskula. Zatrovani od vode, zemljišta i plodova koje jedemo iz tog zatrovanog zemljišta i na koncu zatrovani od vazduha od koga umiremo i od koga ćemo tek umirati, a Grad nije u stanju da donese Plan o kvalitetu vazduha.

Izvor: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img