15.4 C
Novi Pazar

U Minhenu održana svečanost povodom potpisivanja ugovora za kupovinu dodatnih prostorija džemata Fedžr

Published:

U prostorijama džemata Fedžr u Minhenu održana je svečanost u povodu potpisivanja ugovora za kupovinu novih prostorija i proširenja dosadašnjih. Prostorije su bile premale da prime veliki broj vjernika koji je htio svjedočiti ovoj historijskoj večeri za Bošnjake Minhena.

Na samom početku ašere je proučio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.

Prisutne je poselamio domaćin i glavni imam bavarske regije Izet ef. Bibić. Poseban je ponos biti na čelu zajednice u kojoj su ljudi svjesni emaneta vjere, kaže efendija Bibić. U sred pandemije korona virusa za jednu večer prikljupeno je preko milion eura za kupovinu dodatnih prostorija džemata.

Za sve ono što smo danas dugujemo svojim roditeljima, svojim majkama. To je i bila jedna od poruka skupa, pa je gost iz Sandžaka Hamza Škrijelj izveo kasidu “Majka”.

Gost večeri, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju istakao je da je zajednica Bošnjaka u Minhenu za ponos Islamske zajednice.

“Ozbiljni narodi i zajednice u bilo kom ambijentu imaće mogućnost da prave ono što nas spašava. Mnogo je poruka i pouka u spasonosnoj lađi Nuha a.s. Ko nije zahvalan ljudima nije ni Allahu, zato smo mi zahvalni ovom džematu i ovom imamu za sve što su učinili u svrhu podizanja islamskih ustanova u Sandžaku”, kazao je muftija dr. Dudić.

Najbolja je ona trgovina sa uzvišenim Allahom. Tu trgovinu mogu iznijeti samo jaki i veliki.

“Jako je bitno da uho sluša ono što jezik izgovara, što nas vodi Allahu. A Allah nas poziva da trgujemo sa njim. Stopama miljenika. Da se na Allahovom putu borimo svojim imecima i životima. Svaki ajet o borbi na Allahovom putu prvo počinje sa imetkom, pa sa životima. Vi ste se ovdje u ovom džematu odlučili da sa Allahom trgujete. Nekoliko stotina džematlija odlučili se da kupi nekoliko stotina kvadratnih metara da to bude njihov zalog za budući svijet. E to su pravi vjernici, pravi borci na Allahovom putu”, kaže muftija dr. Dudić.

Džemat Fedžr je, dodaje Muftija, za ponos svim iskrenim Bošnjacima.

“Obišao sam sve naše džemate po svijetu. Ovaj džemat je primjer. Budite ponosni na to. Ali, znajte da možete vi još mnogo više. Odlučili ste odazvati se pozivu Allahovom. Takmičite se u dobrim stvarima i djelima. To je ono što će vas sačekati u kaburu”, istakao je muftija dr. Dudić.

Prisutni su se fatihom prisjetili i rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. On je, kaže muftija dr. Dudić, bio jedan od inicijatora za otvaranjem ovog džemata.

“Allah ga je uzeo kada je bio na vrhuncu slave. Uzeo je ga je kada je bio najskuplji. Mislim da se i Arš potresao usljed njegove smrti i da mu je na hiljade meleka bilo na dženazi. To je dokaz da je samo Allah vječan, a da je sve drugo prolazno. On je bio jedan od inicijatora za osnivanje ovog džemata, pa ga se prisjetimo jednom fatihom”, završio je Muftija.

Izet ef. Bibić uručio je zahvalnicu muftiji Dudiću za nesebičnu podršku u radu i razvoju džemata Fedžr.

“Prvi put džemat Fedžr uručuje nekom zahvalnicu. Historija će pamtiti da je ona otišla u ruke muftije Dudića. On je to zaista zaslužio. Ponos je bilo imati ga za profesora, za direktora, ponos je imati ga za muftiju i za prijatelja”, kazao je ef. Bibić.

Polaznici mekteba počastili su prisutne jednom ilahijom, a dovu na kraju je proučio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.


Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img