18.9 C
Novi Pazar

Ermin Merdanović: Sloga kuću gradi, bratski odnos nema alternativu

Published:

Uz imama jednog džemata u dijaspori najveći teret na svojim plećima uvijek podnose oni prvi među jednakima, a to su predsjednici džemata. Kada se biraju – uvijek se gleda da to bude onaj koji je najodgovorniji, najvrijedniji i koji uliva određenu dozu autoriteta. Ermin Merdanović predsjednik je džemata Fedžr punih 9 godina. Desna je ruka Izet-ef. Bibića i uz njega nosi velike zasluge zbog čega je džemat tako dobro organiziran. I zaista smo se, boraveći sa njim jedan dan, uvjerili da je stvarno tako. U razgovoru za našu televiziju Ermin Merdanović ističe da je ponos, čast i privilegija biti na usluzi Izet efendiji, ali i svim džematlijama tog džemata. Sloga kuću gradi, bratsko jedinstvo, navodi Merdanović, zaista nema alternativu. Na tim postulatima opstoje međuljudski odnosi u džematu i zato nikada nema problema.

“Izet efendija je zaista jedan motor džemata koji nas uvijek gura da idemo naprijed. Dugih devet godina uvijek smo rasli. Bilo je i prije dobro, samo što se sada džemat sastoji od jednog velikog broja omladine koja polako preuzima odgovornost, pa je razlika velika u brojčanom smislu i u prostorijama i u svemu, tako da iz tog razloga idemo širiti prostorije, jer imamo ogroman broj džematlija koje dolaze na džumama i nije nam dovoljno da imamo nekih 120-130 kvadrata klanjačkog prostora, to se mora proširiti da najmanje 500 džematlija može doći da klanja u naš džemat”, kaže Merdanović.

Nikada se ne smije zaboraviti nasljeđe naših očeva, koji su omogućili da se sve ovo danas ima. Svakako da to treba biti motiv da i mi budućim generacijama još više unaprijedimo uslove i stvorimo još pogodnije tlo za čuvanje vjere, svoje nacije i identiteta, podvlači Merdanović.

“Mi nikada ne smijemo zaboraviti ulogu naših očeva koji su nam omogućili da imamo džamiju, pa smo mi tu džamiju nadograđivali da bismo i mi mogli da budemo tu. Naši su očevi to u svojim mogućnostima pravili, tako da je islam opstao na ovim prostorima. Sada je naš cilj da mi to proširimo, da napravimo da naša djeca i naša omladina nemaju poteškoća koje smo možda mi imali, da im bude lakše i da imaju vremena da se koncentrišu na druge projekte koji će doprinijeti da se napravi poboljšanje statusa islama, a ne da se moraju širiti, da moraju graditi i vrijeme na to gubiti. Daj da mi probamo koliko je u našoj mogućnosti da im to obezbijedimo, da se finansijski mogu družiti sa drugim, što je veliki cilj naših džemata u dijaspori. Da se družimo, također, između džemata, što je ovdje u Bavarskoj uspješno samo zato što smo organizovani već dugi niz godina i klanjamo zajedničke bajrame i to svi džemati u Minhenu. Pokušavamo da našoj djeci olakšamo put, jer je u dijaspori zaista teško biti musliman”, završava Merdanović.

SANA – Hamza Škrijelj

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img