11 C
Novi Pazar

Muftija sandžački na hutbi u džamiji Ahmeda vojvode: Kvalitet a ne kvantitet dobrih djela

Published:

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je danas 25. 02. 2022. godine hutbu u džamiji Ahmed vojvode u prijestoljnici Sandžaka, Novom Pazaru.

U hutbi je komentirao jednu od najsadržajnijih dova koja se bilježi u vjerodostojnim hadisima kod Ebu Davuda a od poznatog ashaba Muaza ibn Džebela. Resulullah alejhi selam je podučio ovog plemenitog ashaba da na kraju svakog namaza izgovori sljedeće riječi : “Allahumme einni ala zikrike, ve šukrike ve husni ibadetike”! Što u prijevodu na bosanskom jeziku znači: “Gospodaru moj, pomozi mi da Te spominjem, zahvaljujem Ti se i na najljepši način ibadet izražavam”!

Ova dova sadrži suštinu vjere. Prije svega hadis je dokaz da nema činjenja dobrih djela bez Božije podrške i pomoći. Spominjanje Allaha je jedan od najlakših i ujedno najbitnijih ibadeta ali koji čine samo najsretniji. Zahvalnost je temelj vjere, suprotno tome je nezahvalnost-kufr. I na kraju je smjernica za kvalitet u izražavanju ibadeta Stvoritelju jer kvantitet nije vrijedan sam po sebi. Najveći stepen dina-vjere jeste stalno se ponašati kao da gledamo Allaha ili u najmanju ruku imajući svijest da On stalno nas motri.

Dova se izgovara prije ili poslije selama u namazu a nema smetnje da se uči općenito bilo kada. Priča nam ukazuje da je druženje sa učenim ljudima uvijek produktivno, zaključio je muftija Kujević.

Informativna služba Muftijstva sandžačkog

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img