15.6 C
Novi Pazar

Otvorena samostalna izložba “Prizori” akademskog slikara Rešada Prtinca

Published:

U novopazarskom muzeju “Ras” otvorena je samostalna izložba “Prizori” akademskog slikara Rešada Prtinca, na kojoj se predstavio novim ciklusom slika koje se tematski i likovno razlikuju, ali i dopunjuju sa prethodnim.

Prtinac je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini, odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića.

Dobitnik je brojnih nagrada, realizator i učesnik više saziva kolonija „Sopoćanska viđenja“ i „Sandžak inspiracija umetnika“, kao i većeg broja značajnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Naglasio da je ova izložba namenski rađena za muzej.

“Htio sam da se vratim nekim osnovama. Malo čovjek treba da izađe iz komfor zone pa da se vrati nekim osnovama i onda šta čovjek može da uradi bolje nego motive nečega što ne postoji i da to što ima ne bude banalno, kako se rade generalno ti motivi, nego da malo da neku drugu atmosferu, malo da pomerimo granice u tom smislu, tako da se nadam da sam uspio u tome jer je najteže na slici napraviti tu atmosferu. Izložba se zove “Prizori” baš zbog toga što su to prizori naših očeva, djedova, koje smo mi zaboravili, neki još postoje, neki ne postoje. Izložba je namjenski rađena za muzej i ovom prilikom bih htio da se zahvalim svim onim znanim i ne znanim fotorgafima koji su nam ostavili sve te fotografije koje imamo i na koje se naslanja cijela izložba, ništa nije izmišljeno, jesu kombinovani elementi ali u suštini je to neka moja priča za grad koji više ne postoji, za taj neki najuži centar stare čaršije.”

Istakao da je umjetnik sumnjiva kategorija.

“Danas svako ko uzme četkicu smatra sebe umjetnikom. To je problem gdje se malo zanesemo u bespredmetno slikarstvo. Mladi umjetnici misle da je moderno slikarstvo samo apstraktno, nije to baš tako. Treba se vratiti malo unazad i treba se ponekad izaći iz svih tih modernih varijanti, čini mi se da se tu luta. Čini mi se da mladi umjetnici lutaju u traganju za modernim a u stvari moderno je sve što naslikaju, ovo je savremeno, moderno vrijeme i to je suština.”

Poslao je poruku mladim umjetnicima.

“Rad, rad i samo rad, kvalitetan rad, dobro mentorstvo i izučavanje i proučavanje umjetnosti. Nema kompromisa naspram umjetnosti, zaboravite kič, zaboravite lajkove na fejsbuku, radite nešto što je duša i gdje je bitan momenat stvaranja. Meni u cijeloj mojoj priči je najbitniji onaj momenat stvaranja u ateljeu.”

Do sada je u Novom Pazaru samostalno izlagao četiri puta, a bio je i deo likovne grupe Urbis, koja je okupljala mlade umetnike ovog grada.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img