18.3 C
Novi Pazar

Dodijeljene stipendije za najbolje studente FIS-a

Published:

U biblioteci Fakulteta za islamske studije organizirana je dodjela stipendija za 55 studenata na redovnim studijama i za 3 studenta na master studijama.

Skup je otvoren učenjem ajeta iz Kur‘ana Časnog, nakon čega se prisutnima obratio prodekan Fakulteta za islamske studije, ističući  da ovaj fakultet ima misiju i viziju.

“Vizija i misija Fakulteta za islamske studije jeste da omogući svim studentima školovanje putem stipendiranja, da i onima koji možda nisu u prilici da izdvoje taj novac, budu dio ove porodice jer Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru jeste udario temelj visokom obrazovanju i on nosi bajrak visokog obrazovanja. U tom smislu želimo da omogućimo da nasljednici Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s. a to su student, to je ova mlada generacije koja uporno stiče nauku i znanje na ovom prestižnom fakultetu, upravo bude ta generacija kojoj će se kroz stipendiranje omogućiti i dati prilika da promovišu znanje, kako u Sandžaku tako i van Sandžaka.”, istakao je dr. Fetić.

Dekan Fakulteta za islamske studije naglasio je da imaju cilj da njihovi studenti budu najbolji student, te da nemaju brigu kako i na koji način će platiti svoje školovanje.

“Jedina njihova obaveza jeste da uče i da budu uspješni na tom polju, da budu naš ponos, da budu uzor drugim studentima, da budu naše represent, da budu naši misionari, da ispune cilj i misiju za šta je osnovan ovaj fakultet. Ono što se traži od vas jeste da vi budete pravi student, da vi vase obaveze ispunite. Mi kao fakultet napravili smo iskorak ali na vama je sada da pokažete da zaslužujete da budete stipendisti ovog fakulteta.”, kazao je dr. Gicić.

Pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, dr Ferid Bulić doprinio je tome da se poveća broj stipendija.

“Svi mi ovdje zajedno student, profesori, muftije, trebamo da znamo da svi moramo ponijeti svoj amanet. Svako će sutra nositi amanet i profesora, i muftije, i direktora i svega ostalog, ja sam dijete Medrese “Gazi Isa.beg” i želim da znate da je to nešto što ja nikada neću zaboraviti ali ni vi ne trebate zaboraviti da ste bili student ovog fakulteta i kako i na koji način se se fakultet, uprava, profesori ophodili prema vama. Ovo je trajni vakuf a vaš amanet jeste da u budućnosti budete dobri ljudi, da budete dobri članovi zajednice i na kraju da ponesete amanet i da budete korisni članovi ove države.”, naglasio je dr. Bulić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić naglasio je da su ove stipendije svojevrsna nagrada za postignute rezultate u prethodnom periodu.

“Ovaj fakultet mora biti prepoznatljiv po kvalitetu i mora se razlikovati u odnosu na svaki drugi fakultet, i student ovog fakulteta se moraju razlikovati od studenata drugih fakulteta i univerziteta, i s ponosom i jedni i drugi, muški i ženski, ističite kada vas neko pita gdje studirate, studiramo na najprestižnijem islamskom fakultetu. Kada student ovog fakuteta govori svoje ime i prezime, neka kaže ja sam fisovac, ja studiram Islamski fakultet u Novom Pazaru, to je najelitniji fakultet. Braćo i sestre, kolegice i kolege, to vam odgovorno tvrdim.”, poručio je muftija Dudić.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img