15.6 C
Novi Pazar

Delegacija Kantona Sarajevo u posjeti Sjenici – Projektima dodatno povezati BiH i Sandžak

Published:

Delegacija kantona Sarajevo posjetila je opštinu Sjenica. Prije samo par mjeseci zacrtani su određeni projekti koji su imali cilj povezati Kanton Sarajevo sa sandžačkim opština pa se nije dugo čekalo na realizaciju. Ovom posjetom realiziran jedan projekat, a potpisani sporazumi za još dva koja će se ubrzo realizirati.

Delagacija Kantona Sarajevo saglasna da su Bosna i Sandžak dva tijela, a jedna duša, te da se raduju unapređenju saradnje kroz projekte.

O projektima koji će dodatno povezati Sandžak i Bosnu i Hercegovinu na svom Facebook profilu javnost je obavijesti predsjednik Naroda i pravde g. Elmedin Konaković.

“Sahat kula na Pešteru gradiće se na proljeće ako Bog da.Vlada Kantona Sarajevo je finansirala projekat na zahtjev Opštine Sjenica.

Ministar Samir Avdić u ime Vlade KS potpisao je sporazum i krenuo u realizaciju.
Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila i lektire za učenike osnovnih škola u Sandžaku koji nastavu pojađaju na bosanskom jeziku.
Ministrica Naida Hota-Muminović uručila je lektire.
Sutra je organizovan okrugli sto o našem lijepom bosanskom jeziku, održaće se u Novom Pazaru.
Opština Ilidža i načelnik Nermin Muzur finansiraće saobraćajnu signalizaciju na Pešteru.
Odnos institucija iz Bosne i Hercegovine prema Sandžaku mijenja se iz temelja!
Ne postoji racionalno objašnjenje zašto političko Sarajevo nije na ovom prostoru uradilo barem jedan važan ili barem simboličan projekat.
Kad god bi neko progovorio o jačanju veza sa Sandžakom, strana kojoj se to ne sviđa uzvratila bi tezama o “Zelenoj transverzali”, radikalizmu, islamizmu, i zagovarači bi se uglavnom kukavički povlačili.
Kukavičluk je možda jedino racionalno objašnjenje.
Večeras iz Novog Pazara šaljemo poruku da je proces jačanja i obnove čvrstih veza sa Sandžakom počeo i da će trajati.
Nedostaje čovjek koji nam je na pravi način objasnio važnost ovog procesa.
Nije nas sa svojim širokim osmjehom i raširenih ruku ovog puta dočekao muftija Muamer Zukorlić, rahmet mu duši.
Mnogo nedostaje na ovom prostoru, a toliko je utabanih staza i životnih putokaza ostavio iza sebe, onako kako putokaze ostave veliki ljudi.
U jednom sam intervjuu Aleksandra Vučića, kad su ga pitali zašto pomaže Banja Luci, pročitao kako on misli da je to normalno i da nema ništa protiv da Bosna i Hercegovina pomogne Sandžak.
I njemu poručujemo da je sa ova tri projekta jedna nova generacija političara hrabro zakoračila u novo poglavlje odnosa sa Sandžakom kojeg u srcu nosimo.
I kako kaže moj Okeric Edo , svaki put nas svojim dočekom i gostoprimstvom braća i sestre u Sandžaku postide.”

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img