15.4 C
Novi Pazar

Delegacija Kantona Sarajevo posjetila Stranku pravde i pomirenja

Published:

U sklopu svoje posjete Sandžaku, delegacija Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem posjetila je Stranku pravde i pomirenja.

U prostorijama stranke goste iz Sarajeva dočekali su predsjednik SPP-a Usame Zukorlić, potpredsjednik stranke dr. Jahja Fehratović, generalni sekretar Edin Đerlek, te predsjednik SO Sjenica dr. Rejhan Kurtović. Delegaciju Sarajevskog kantona, pored gospodina Konakovića, činili su još i Elvedin Okerić – predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Samir Avdić – ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Hako Duljević – potpredsjednik BNF-a.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić tom prilikom poručio je kako je Bosna oduvijek bila matica Bošnjacima u Sandžaku i R. Srbiji, te da je ovo prvi put da jedna politika iz BiH radi konkretne stvari u Sandžaku.

“Sandžak je orijentisan prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Bosna je matica Bošnjacima u Sandžaku i R. Srbiji. Čast nam je i zadovoljstvo što po prvi put jedna politika iz BiH radi konkretne stvari u Sandžaku. Imamo projekat kule Pešterske, zatim su tu i drugi projekti koji se planiraju na teritoriji opštine Sjenica. U ovom periodu bilježimo interesovanje određene politike iz Sarajeva prema Sandžaku, što nije bio slučaj u prošlosti, te za to najviše dugujemo zahvalnost gospodinu Konakoviću i stranci Naroda i pravde. Mi ćemo u budućnosti nastaviti intenzivnu saradnju i želimo da ta saradnja ima konkretne plodove na teritoriji Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine”, kazao je Zukorlić.

Gospodin Elmedin Konaković poručuje da se brojnim projektima koji su u procesu realizacije sa riječi prelazi na djela, te da oni označavaju konkretan vid saradnje sa Sandžakom.

“Predugo su bošnjački političari, čije su centrale u Sarajevu, imali strah od Beograda, pa je taj strah ili dodvoravanje prema Beogradu bilo jače od ljubavi prema Sandžaku, pa su zato izostale neke konkretne akvitnosti koje bi trebale potvrditi i učvrstiti odnose ljudi koji na ovom prostoru dijele iste vrijednosti, imaju istu tradiciju, kulturu, religiju i običaje. Potrebno je bilo da se desi nova era, ili nova faza odnosa kako bismo razbili takve vrste barijera i zaista lično svjedočim da je u tome najviše rahmetli muftija akademik Muamer Zukorlić pomogao i zapravo objasnio važnost uspostavlanja, jačanja i obnove odnosa između naroda koji žive na sličnom, balkanskom prostoru. Danas smo, hvala Bogu, u prilici da kažemo da poslije višedecenijske nepravde koju je političko Sarajevo pokazivalo prema ovom prostoru, jedna nova generacija političara, malo hrabrija od naših prethodnika, zapravo razbija te okove i te barijere i uspostavljamo novi koncept u kojem su stvari mjerljive i opipljive i ta Sahat kula na Pešteru jeste možda i temelj tih naših budućih odnosa. Saobraćajna signalizacija na Pešteru biće vrlo brzo u procesu realizacije i posebno smo ponosni na koncept uspostave bolje saradnje u oblasti obrazovanja, u oblasti zaštite našeg lijepog bosanskog jezika i suštinski to je jedna od najvrijednijih stvari koje su se u proteklom periodu i desile”, kazao je Konaković.

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnje na najvišem nivou kroz konkretne projekte u Sandžaku.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img