32.7 C
Novi Pazar

Edin Đerlek: Učinićemo sve da vratimo etiku na političko tlo Srbije

Array

Published:

Gost Izbornog programa Pink TV bio je generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek. SPP će se zalagati, ističe Đerlek, za uspostavu pomirenja na principima pravde, ali i, prije svega, vraćanje etike na političkom tliu Srbije.

“Stranka pravde i pomirenja i ove godine izlazi sa svojim programom , čime ne mogu da se pohvale sve stranke. Kao glavna načela su pomirenje i pravda, što je i utkano u imenu naše stranke. Kada govorimo o pomirenju, to je jedan proces koji nas dovodi do mira i stabilnosti, a mir i stabilnost cijelog balkanskog prostora predstavljaju osnovno polazište našeg političkog djelovanja. Pomirenje je danas u Srbiji jedna deficitarna vrijednost, nešto što nam je prijeko potrebno, a o čemu se jako malo govori. Mislim da je to nešto oko čega možemo imati zajednički konsenzus, bez obzira na nacionalne, vjerske ili političke razlike. To je prijeko potrebno kako bismo obezbijedili dalji razvoj ove zemlje, premda da pomirenju treba prethoditi pravda kako bi ono samo bilo suštinsko. Potenciramo i na vraćanju etike u politiku. Politika je u Srbiji, ali i van nje veoma kontaminiran i uprljan prostor i nekako mi se čini da to i čini da se ljudi, koji su pošteni i sposobni distanciraju od politike, pa onda ta mjesta preuzimaju oni koji su mediokriteti, polusposobni, političke karikature, pa mi to imamo i danas na sceni. Zato mi želimo da ohrabrimo posebno mlade ljude da se aktiviraju kroz politiku i tako napravimo jedan zaokret”, kazao je Đerlek.

Poboljšanje individualnih i kolektivnih prava segmenti su djelovanja i zalaganja Stranke pravde i pomirenja.

“Želimo da demonstriramo da je moguće biti političar, a ne lagati. Da je moguće biti političar, a ne krasti od naroda, da je moguće biti političar, a biti suštinski servis građanima. E to je ta etika u politici koja nam nedostaje. Ljudi su željni takve jedne politike i to je naša ponuda, što mislim da je pravo osvježenje na političkom nebu Srbije. Pored toga, mi se zalažemo za poboljšanje kvaliteta individualnih i kolektivnih prava. Prije svega tu mislimo na prava Bošnjaka koji bi trebali da ostvare pravo na konstitutivnost, ali i na prava ostalih manjinskih naroda”, dodao je Đerlek.

Kada je u pitanju spoljna politika, kategorički stav Stranke pravde i pomirenja jeste zalaganje za ulazak Srbije u EU i u NATO.

“Kada pogledate i sa stava vladavine prava i sa stava bezbjednosti, kao i sa aspekta ekonomije – mislimo da je to ključno. Ne vidim Srbiju ni u kakvoj drugoj varijanti osim na evropskom putu. Mislim da bi političari u Srbiji trebali da prestanu sa praksom obmanjivanja naroda i sa tom populističkom politikom. Jedino što je bitno jesu brojke i činjenice, a one pokazuju da je EU u posljednjih 10 godina investirala 70% direktnih ulaganja u Srbiju, dok se jedna Rusija kreće na nekih oko 8%, a Kina oko 4%. Kada vidite tu raspodjelu, vi prosto možete da zaključite koja je prespektiva Srbije i u kom pravcu treba ići Srbija”, istakao je Edin Đerlek.

Kada je u pitanju unutrašnja politika, Đerlek navodi da je jedno od načela SPP-a obračun sa svim vidovima kriminala.

“Naša stranka se zalaže za obračun sa svim vidovima organizovanog kriminala i sa nulta korupcijom u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima – pokrajinskom, republičkom i lokalnom nivou, tu smo principijelni. Da bismo mogli da idemo naprijed, moramo se, prosto, obračunati sa kriminalom i da svedemo korupciju na minimum. Što se tiče obrazovanja – tu nam treba jedna vrsta depolitizacije, a posebno u upravljačkim kadrovima”, podvukao je Đerlek.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img