12.3 C
Novi Pazar

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC – Sjenica dobija novu osnovnu školu sa poluolimpijskim bazenom

Array

Published:

Nakon dugogodišnjeg zalaganja rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, danas je u Sjenici položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole “Svetozar Marković”. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa delegacijom, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom, predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić, predsjednik Skupštine opštine Sjenica dr. Rejhan Kurtović kao i veliki broj građana.

Prisutnima se obratila direktorka osnovne škole “Svetozar Marković” ističući da je ovo projekat za 21. vijek.

“Poštovani sugrađani ovaj kamen temeljac nije običan kamen, ovo je naš dijamant, ovo je naša baza obrazovanja, ovo je naše progrsivno društvo. Ovaj kamen temeljac je izbor bistre i čiste vode, kako je to govorio naš lider rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić. Naša djeca će sa tog izvora piti vodu i dolazit će nove zdrave i progresivne snage koje će zaista koristiti našoj državi.”

Prisutnima se obratio i predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić, naglašavajući da će Sjenica.

“Zadovoljstvo mj je da danas prisustvujem jednom činu koji Sjenica čeka decenijama. Zadovoljstvo mi je da je ovo dio projekta strateškog partnerstva i da se prvi rezultati već evo sada vide. To govori o ozbiljnosti naših odnosa ali ja o školi, o njenoj veličini, o tome da će biti najbolja škola u Srbiji, neću govoriti, ali ću reći da je ovo početak jedne duge i plodotvorne saradnje i da Sjenica u budućnosti u jednom krratkom periodu, neće izgledati isto. Pred nama su veliki projekti, rekonstrukcija i izgradnja Doma zdravlja sa sadržajima koje do sada Sjenica nije imala, sa operacionalnim salama, sa porodilištem i sve ono što jedna zdravstvena usluga na nivou Doma zdravlja treba da ima. Pred nama su realizacije i drugih projekata
Pred mama su realizacije i drugih projekata.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić poručio je da će Sjenica živjeti u potpuno drugačijem okruženju i na potpuno drugačiji način.

“Ja sam došao ovdje među vas po drugi put za kratko vrijeme, zato što danas pokazujemo da ono što smo razgovarali i dogovarali nije bilo samo priča za kamere i televizije ili tek da dođete da nekoga posjetite i da obećate, već da je suština u tome da nešto uradite za ljude. Mislim da je ovo velika stvar 11,7 miliona eura država Srbija ulaže školu i Sjenici. To će biti najbolja škola u cijeloj Srbiji, nema u Beogradu škole kakve će biti ovdje. To je za nas važno i kada sam čuo koliko smo djece imali ovdje 85. i 86. godine, želeo bih da bar onoliko djece koliko danas imamo, da možemo da ih sačuvam da ostanu ovdje na svojim ognjištima, a da imaju dobru školu, da steknu obrazovanje, da mogu da rade i da obezbjede sebi i svojoj djeci sigurnu budućnost. Srećan sam što se danas nalazim ovdje a iza nas je Dom zdravlja za koji radimo projektnu dokumentaciju, do kraja godine ćemo završiti i krajem godine ili početkom sljedeće krećemo sa ulaganjem od 6 miliona eura. Ja sam o mnogim od ovih projekata razgovarao i hoću to i na ovom mjestu to da kažem i da još jednom istaknem zahvalnost preminulom muftiji Muameru Zukorliću. Sa njim sam razvovarao o brojnim projektima i dogovarao kako i na koji način možemo zajednički da popravimo život i kako i na koji način možemo da gradimo i mir u budućnosti i zajednički život.”

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazao da Sandžak zaslužuje da ima moderne škole.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo imali priliku prisustvovati kamenu temeljcu za najmoderniju osnovnu školu koja će se nalaziti u Sjenici. Tu osnovnu školu je Muftija rahmetli prvi najavio i ona je jedna od najskupljih škola koja će se raditi u Srbiji. Zahvalit ću se ovom prilikom direktorki škole koja je pokrenula inicijativu da se škola zove po rahmetli akademiku muftiji Zukorliću, svima u opštini i onima koji podržavaju inicijativu i žele da se na taj način sačuva sjećanje na rahmetli Muftiju jer je on sve ovo radio, doprinio i mi sada plodove koje je on posadio ubiramo. Sandžak zaslužuje da ima moderne škole, Sandžak je 100 godina zapostavljen treba nam još puno modernih škola, trebamo da renoviramo i postojeće, treba da promijenimo i rukovodeće kadrove, da oni koji nisu bilo sposobni da održavaju škole kako je to civilizacijski i ljudski, treba da puste novim, mlađim i sposobnijim kadrovima svoje pozicije.”

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img