26.3 C
Novi Pazar

ZVANIČNO – Novi Pazar treći najzagađeniji grad u Evropi tokom 2021. godine!

Array

Published:

Rezultati godišnjeg Izvještaj o stanju kvaliteta vazduha u svijetu koji je danas objavila švajcarska tehnološka kompanija za kvalitet vazduha IQ Air pokazali da se Novi Pazar nalazi na trećem mjestu najzagađenijih gradova u Evropi.

Prosječna koncentracija štetnih PM2,5 čestica u Novom Pazaru tokom 2021. godine iznosila je 47,2 mikrograma po metru kubnom što je gotovo deset puta više od dozvoljene vrijednosti koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Zagađeniji vazduh od Novopazaraca udišu jedino još građani Krasnojarska (Rusija) i Igdira (Turska).

Pored Novog Pazara koji je najzagađeniji u Srbiji i grad Čačak našao je svoje mjesto na ovoj neslavnoj listi. Vazduh u Čačku je devet najlošiji u Evropi sa prosječnom koncentracijom PM2,5 čestica od 41,5 mikrograma po metru kubnom.

Crna Gora najzagađenija država u Evropi, Srbija četvrta

Objavljeni Izvještaj pokazuje pokazuje da je region Balkana najzagađeni dio Evrope.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska zauzimaju 5 od prvih 6 mjesta na listi najzagađenijih države Evrope.

Otrovi u Novom Pazaru iz vazduha prodiru direktno u krv

Stručna javnost godinama unazad upozorava na posljedice prekomjerno zagađeno vazduha u Novom Pazaru. Milenko Jovanović, nekadašnji načelnik za praćenje kvaliteta vazduha u Agenciji za životnu sredinu, napominje da PM 2,5 čestice prvo dospijevaju u pluća, a potom u krv, te da su direktan uzrok broj kancerogenih oboljenja.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osjećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pojavu kancera, pa i prerane smrti.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img