26.3 C
Novi Pazar

Ponoš u Novom Pazaru: Slažem se sa Deklaracijom skupštine Srbije kojom se osuđuje zločin u Srebrenici

Array

Published:

Kandidat za predsjednika Srbije Zdravko Ponoš boravio je u Novom Pazaru, gdje je razgovarao sa građanima i predstavio svoj izborni program. Nije dovoljno, ističe Ponoš, da se pobijedi samo na predsjedničkim izborima. Reforma, kaže, mora ići na svim nivoima vlasti.

“Nije dovoljno da ja pobjedim na predsjedničkim izborima, pa makar to bilo i u prvom krugu, a realnije je da bude u dvokoraku. Mi ako ne promijenimo skupštinsku većinu, na kraju krajeva ako ne promijenimo vlast u Beogradu, jer Beograd nije samo pitanje Beograđana – Beograd je glavni grad sviju nas. Šta će biti u Beogradu važno je i za vas, jer dio i vaših para će se trošiti na izgradnju. Važno je kakva je ta vlast u Beogradu i o čemu odlučuje. Mi treba da igramo na sve, zato što je Srbija u takvom stanju da ako sada nešto ne promijenimo – pitanje je šta će biti za 4-5 godina”, kazao je Ponoš.

Upitan da li je stava da je u Srebrenici bio zločin ili genocid – Ponoš kazao da se po tom pitanju oređuje u skladu sa Deklaracijom skupštine Srbije u kojoj stoji da je u Srebrenici počinjen zločin.

“To što se desilo tamo je doživjelo svoju pravosudnu i zatvorsku sankciju. Ljudi koji su odgovorni za taj zločin su uhapšeni od strane Srbije, isporučeni, njima je presuđeno i oni izdržavaju svoju zatvorsku kaznu, kaznu kao što i treba da bude. Srbija se, u isto vrijeme, odredila i prema tome na skupštinskoj Deklaraciji. Zauzela je jasan i politički i vrijednosni stav i kao članica UN-a poštuje svoje međunardno preuzete obaveze”, kazao je Ponoš.

“Maločas ste rekli u svom izlaganju da je u Srebrenici bio zločin. Obzirom da ste u Novom Pazaru koji je centralni grad Sandžaka gdje su Bošnjaci većina, jako je bitno da narod zna jeste li stava da je zločin ili da je genocid?”, upitao je novinar Sandžak televizije, na šta je Ponoš odgovorio: “Ja sam stava koji je opredijelila skupština Republike Srbije usvajajući Deklaraciju o tome”.

Predsjednički izbori u Srbiji održaće se 3. aprila.

SANA – Hamza Škrijelj

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img