26.3 C
Novi Pazar

Održana promocija monografije “SANDŽAČKI AZHAR” autora muftije dr. Dudića

Array

Published:

U povodu obilježavanja 27. marta – Dana jedinstva Islamske zajednice, u amfiteatru Fakulteta za islamske studije organizirana je promocija Monografije medrese Gazi Isa-beg autora muftije dr. Mevlud ef. Dudića, koja nosi naziv “Sandžački Azhar”.

Na promociji su govorili dr. Enver ef. Gicić, dr. Jahja Fehratović, dr. Mustafa Fetić i dr. Admir Muratović, a tribinom je moderirao Salahudin Fetić.

Monografija je sažetak nastanka historijskog razvoja, kontinuiteta i aktivnog djelovanja “Gazi Isa-beg” medrese u Novom Pazaru, njene uloge i doprinosa u razvoju Islamske zajednice i drugih bošnjačkih institucija, ustanova i udruženja u Sandžaku, koja uvodi u korjene islamskog obrazovanja i čini presjek tkiva jedne od ključnih odgojno-obrazovnih ustanova kojima se začeo visokoškolski obrazovni sistem u Sandžaku i regionu.

Dr. Enver ef. Gicić istakao je da je nakon “Drevne Bosne” ova monografija nešto najvažnije što je urađeno za Bošnjake.

“Danas za nas u Islamskoj zajednici, ovo je bajram na bajram. Imamo dvije velike svečanosti, obilježavanja jedinstvene Islamske zajednice i promocija ove velike monografije koju smo čekali godinama. Lično mislim da nakon “Drevne Bosne” nešto najznačajnije što je urađeno za nas Bošnjake jeste ova monografija. Mi kao Bošnjaci do skoro nismo imali pisanu riječ, iako dio naše vjere i prva objava je Uči i Čitaj, a završava sa, čovjeka podučio peru. Mnogo je onih koji znaju da čitaju, a mnogo je više onih koji ne znaju da pišu i onaj ko ne zna da piše on se i ne zove pismenim dok god ne počne pisat, on nije pismen. Mi nismo imali ispisani i napisanu riječ, nismo imali svoju historiju a nismo imali ni predstavu o našoj medresi. Kada govorimo o monografiji, o našoj medresi, o učenicima naše medrese, o svršenicima naše medrese, mi govorimo sa ponosom. Na svim univerzitetima na kojima su otišli studirati nakon medrese bili su najzapaženiji studenti. Naši medresanti su ti koji su urezali dubok trag u obrazovnim sistemima svih zemalja.”

Dr. Jahja Fehratovic poručio je da se ovom monografijom još jednom svjedoči da je jedinstvo muslimana imperativ i prioritet.

“Za četiri stoljeca kontinuiranog postojanja medrese “Gazi Isa-beg”, ona je uvijek davala elitu ovome narodu i bila kičma, stub i temelj razvitka ovom narodu. Posljednji koji su stali u odbranu vrijednosti muslimana i islama bili su svršenici upravo ove medrese. Medresa je proizvodila karakter ovog naroda i zahvaljujući njoj ovaj narod je u najtežem periodu uspio da opstane na ovim prostorima. Iz sjemena medrese je nastao cijeli obrazovni sistem. Ova knjiga jeste naše svjedočenje o nama jer ovdje imate slike svih vas, vaše biografkse podatke kao svršenika medrese. Kao nekadašnji učenik medrese Gazi Isa-beg mogu kazati da je sve ono što su nam druge škole ponudile, samo nadogradnja, medresa je ugradila sjeme svega onoga što mi danas jesmo.”

Dr. Mustafa Fetić je istakao da je medresa Gazi Isa-beg stožer bošnjačkog i muslimanskog naroda.

“Da se ne bi zaboravila priča o medresi “Gazi Isa-beg” muftija Dudić se potrudio i kroz monografiju nam napravio precizan zapis kako je nastala medresa, kako je tekao razvojni tok, kako je radila i teškim vremenima, kako je nakon toga otpočinjala rad i koliko su svi njeni upošljenici, profesori i svi svršenici nosili amanet. Ovo je izuzetno važna stvar za Bošnjake, ja sam danas posebno sretan što ovdje vidim da danas Bošnjaci, muslimani su se okupili da promovišu pisanu riječ. Mi danas svjedočimo da nećemo zaboravljati šta su nama naši preci ostavili u amanet. Ovom monografijom mi tu nit prenosimo na sljedeće generacije. Ova monografija nije iscrpjela sve kapacitet, mi očekujemo da neko od narednih generacija nastavi sa ovim radom, pa da obradi svaki generaciju ili svaki mandat posebno jer zaista medresa to zaslužuje. Medresa “Gazi Isa-beg” je stožer bošnjačkog i muslimanskog naroda i danas kada mi promovišemo monografiju, medresa nas promoviše. Medresa sa ovom monografijom postaje lična karta ovog naroda, lična karta ove zajednice. Medresa je svetionik koji čuva identitet bošnjačkog naroda na ovim prostorima.”

O monografiji “Sandžački Azhar” govorio je i dr. Admir Muratović.

“Kada smo pripremali obilježavanje Dana Hadžeta, a kasnije i Dan pokušaja puča u Islamskoj zajednici, rahmetli Muftija nam je tada kazao: “Došlo je vrijeme da pišemo i kroz naučne radove bilježimo važne događaje u našoj historiji. Narod pisanja je civilizirani narod”. Tako je nastao Ljetopis, uskoro iz štampe izlazi i Zbornik radova i od 4. oktobra 2021. godine. Ovo je posebno važan trenutak, svjedočanstvo da smo poslije emotivnog cunamija koji je izazvalo preseljenje na ahiret našeg lidera i učitelja rahmetli Muftije Zukorlića, na najautentičniji način, monografijom posvećenom njemu, čiji je autor njegov najodaniji saputnik i nasljednik na čelo pokreta muftija dr. Mevlud ef. Dudić, nastavili putem kojeg je on potvrdio i tog 27. marta prije 15 godina”, kazao je dr. Admir Muratović.

Prisutnima se na kraju obratio i autor monografije muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Ovo sam posvetio rahmetli muftiji Muamer ef. Zukorliću. Jedne prilike prije nekoliko mjeseci sjedimo mi i bio je hadžija Hajro Tutić sa nama i on kaže: “Mi što prođemo 50 godina, mi smo kao djeca, radujemo se svemu”, a tada je izašla još jedna njegova knjiga i kazao je tada da se raduje svakoj novoj knjizi kao kad mu se dijete rodi. I ja sam se ovih dana stvarno radovao, sjetio sam se tog detalja, a on mi je rekao da će sa zadovoljstvom uraditi uvod, odnosno da bude uvodničar sa zadovoljstvom – na moju zamolbu. N’o, insan planira, a Allah određuje pa sam mu ja rekao tada da će, kad sve bude gotovo i svježe pečeno, ti ćeš raditi uvod. Kamo sreće da sam tada kazao: “Uradi do sutra”, on bi sigurno to uradio, ali, eto, nije bila sudbina. Vi znate šta je on za sve nas učinio. Ne bi Medresa izgledala danas ovako da nije bilo njegovog doprinosa, dok se nalazio na čelo zajednice. U islamu je zabranjeno da kažemo: “Da nije bilo toga, ne bi bilo ovoga”, ali da nije bio na čelu zajednice Medresa ne bi izgledala kako danas izgleda. To je njegova zasluga”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Izvor: SANA


Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img