19.8 C
Novi Pazar

Elfić Zukorlić sa Mihajlovićevom: Ženama je mjesto na rukovodećim pozicijama

Array

Published:

Pomoćnica ministra prosvjete i profesorica na Departmanu za ekonomske nauke, prof. dr. Elma Elfić Zukorlić, sastala se danas, 30. 03. 2022. god. sa potpredsjednicom Vlade Srbije i predsjednicom Кoordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr. Zoranom Mihajlović.

Tema susreta bila je unapređenje rodne ravnopravnosti i položaj žena u politici i akademskoj zajednici.

“Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je ustanova koja je od samog osnivanja promovisala principe rodne ravnopravnosti, što je u godinama svog postojanja i dokazala postavljajući žene na odgovorna, rukovodeća mjesta. Кao takva ustanova, u gradu Novom Pazaru, u zemlji i regionu prepoznata je kao primjer dobre prakse. Univerzitet je kroz razne aktivnosti djelovao u cilju promovisanja prava žena, jednakosti i ravnopravnosti, podižući svijest mladih vezano za sprečavanje svih vidova nasilja nad ženama, porodičnog i političkog nasilja. Iz tog razloga, jako me raduje dogovor o potpisivanju protokola o saradnji, te se nadam da će u vremenu koje dolazi ovaj sporazum uticati na promenu svijesti o položaju žena, posebno u ovom dijelu naše zemlje, i time uticati i na zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, pritisaka i različitih vrsta uznemiravanja”, izjavila je Elma Elfić Zukorlić.

„Vi ste obrazovana, sposobna i vrijedna žena iza koje su brojni rezultati. Vjerujem da kroz zajedničku saradnju možemo doprinijeti rušenju rodnih stereotipa i unapređenju položaja žena u svim sferama društva, kako političkoj, tako i ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i naučnoj. Ne postoji nijedan razlog da nemamo više žena na rukovodećim pozicijama i mjestima na kojima se donose odluke. Кoordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost je otvoreno za saradnju i realizaciju zajedničkih aktivnosti“, izjavila je Mihajlovićeva.

Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje protokola o saradnji između Кoordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i posjeta potpredsjednice Vlade univerzitetu.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img