29.1 C
Novi Pazar

Vakufska kuhinja u Novom Pazaru i ovog Ramazana radi u punom kapacitetu

Array

Published:

Centar za humanitarni rad Hajrat i ove godine posredstvom Vakufskih kuhinja u Sandžaku dijeli iftare za one koji su slabijeg materijalnog stanja. Praksa koja traje skoro 14 godina emanetom je rahmetli muftije Muamera Zukorlića da niti jedna porodica u Sandžaku ne bude gladna. I mimo mubarek mjeseca u ovim kuhinjama hrani se preko 2000 porodica. U ovom teškom vremenu za cijelo čovječanstvo muhtačni bar ne moraju razmišljati o kori hljeba i toplom iftaru. Direktor CHR Hajrata Mirsad ef. Bećirović zahvalio se brojnim donatorima, kako onim iz Sandžaka, tako i diljem dijaspore. Posebna zahvalnost organizaciji Bošnjaci Frankfurta i dijaspore koji su započeli akciju prikupljanja sredstava za iftare u Vakufskim kuhinjama.

“Kao i što ste vidjeli, veliki broj je došao da uzme iftar. Ovo je 14. godina kako Hajrat i Mešihat IZ-e organiziraju iftare u ovoj Vakufskoj kuhinji. Mimo ove Vakufske kuhinje radi kuhinja i u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju i Brodarevu. Skoro 14 godina ove kuhinje rade, a one su otvorene na inicijativu rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića 2009. godine kada je bila svjetska ekonomska kriza. I tada je i u tom segmentu Muftija rahmetli razmišljao kako da pomognemo svome narodu, jer je bila velika neimaština. Započeli smo tada sa kuhinjama i hvala Bogu već 14 godina one funkcionišu. Večeras smo ovdje u Novom Pazaru prisustvovali podjeli iftara za one najugroženije. Došle su starije osobe, one osobe koje imaju i po 5-6 djece, a ovdje se hrane u toku cijele godine. Koristim ovu priliku da mubareklišem Ramazan svim svim vjernicima, kako ovdje u Sandžaku tako i u cijelom svijetu. Molim Boga dragog da ga u rahatluku i bereketu ispostimo – onako kako će Allah dragi biti zadovoljan. Koristim ovu priliku da se zahvalim našim donatorima, kako ovdje u Sandžaku, tako i iz cijele dijaspore. Bošnjacima Frankfurta i dijaspore koji su započeli već prikupljanje sredstava za iftare u Vakufskim kuhinjama. Molim Boga da ih nagradi i podari im svaki hair i svako dobro”, kazao je Mirsad ef. Bećirović.

Naše je samo ono što u ime dragog Boga drugome damo, a nagrada je u mjesecu Ramazanu višestruko veća. I zaista, najbolji među nama su oni koji vode računa o muhtačnima.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img