35 C
Novi Pazar

Priče iz Skoplja: U Ljubinu džamija s imenom “Muftija Muamer Zukorlić”

Array

Published:

 

 

Dvadeset i pet godina džamija u mjestu Ljubine u Skoplju nije imala ime. U mjestu udaljenom dvadesetak kilometara od centra Skoplja u kojem žive najvećim dijelom Bošnjaci u ovom dijelu Sjeverne Makedonije, u kojem je jedna od dvije škole na bosanskom jeziku i u kojem je čak i lokalna televizija s programom na bosanskom donesena je odluka da ponese ime rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Možda nisam imao neki kontakt s njim, možda što bi se reklo na blic, ali to je jedna ličnost  koja je ostavila itekakav dojam ne samo na muslimane već i na nemuslimane. U pogledu njegove ličnosti, inteligencije, govorništva, u svakom pogledu bio je čovjek za primjer. Čak i onaj što je imao suprotno mišljenje u odnosu na njega, divio mu se, ističe Rizvan Babačić imam

Mnogo je, kažu, džamija koje nose naziv šehida, alima, učenjaka, dobrih ljudi, ashaba. Zbog djelovanja i poštovanja lika i djela džematlije su odlučile da ponese ime po rahmetli muftiji Zukorliću.

Nakon što smo to objavili na našoj zvaničnoj stranici bilo je mnogo pozitivnih reakcija. Onda sam rekao da bi dilo dobro da pitamo negovu porodicu da li će se složiti. Posalo sam poruku sinu Usami Zukorliću tražeći izun od porodice. Odgovorio je da imamo izun i da će njemu biti drago kao i svima koji su voljeli, poštovali, slušali muftiju da će i njima biti drago, kaže Edin Murić, mutevelija

 

Uskoro se očekuje i ploča na kojoj će biti ispisan naziv džamije. Procedura, ne samo za ovu već i za više džamija koje očekuju naziv, ide preko muftijstva grada Skoplja a ploče su za sve jednoobrazne napravljene od nehrđajućeg materijala, zlatne boje.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img