29.1 C
Novi Pazar

Potpisan protokol o saradnji između Internacionalnog univerziteta i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost

Array

Published:

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru upriličen je prijem za potpredsjednicu Vlade i predsjednicu Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr. Zoranu Mihajlović.

Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra prosvjete i profesorica na Departmanu za ekonomske nauke, prof. dr. Elma Elfić Zukolrić i rekor Univerziteta, prof. dr. Suad Bećirović.

Nakon sastanka potpisan je protokol o saradnji između Univerziteta u Novom Pazaru i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost. Ovim Protokolom utvrđeni su principi za realizaciju aktivnosti koji će podrazumijevati promociju i povećanje vidljivosti kao i unapređenje položaja žena i djevojaka u obrazovanju i nauci kao i podizanje svijesti o rodnim stereotipima.

Prof. dr Elma Elfic Zukorlić zahvalila se potpredsjednici Vlade na nesebičnoj podršci Univerzitetu u Novom Pazaru i istakla da današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji šalju jasnu poruku da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moraju zajedno učestvovati, i muškarci i žene.

„Ono što mene posebno raduje jeste sama činjenica da su potpisnici ovog sporazuma sa jedne strane potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović kao žena, a sa druge strane rektor Univerziteta prof. dr. Suad Bećirović kao muškarac, gdje negdje šaljemo jasnu poruku da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moramo zajedno učestvovati i stvarati društvo jednakih šansi. Naravno, protokol sporazuma možete svi dobiti ali tu smo fokus prvenstveno stavili na razbijanju stereotipa o rodnoj ravnospravnosti, unapređenju položaja žena i djevojaka u obrazovanju i nauci, njihovoj promociji i njihovoj većoj vidljivosti ali i činjenici da žene moraju biti aktivne u društvenom, političkom i ekonomskom životu ali i naći mehanizme zaštite žena jer vrlo često su one laka meta napada, kako porodičnog nasilja tako i društveno političkog.“

Prof. dr. Zorana Mihajlović istakla je da potpisivanje protokola o saradnji predstavlja samo jedan korak u svemu onome što tek slijedi.

„Ovaj univerzitet nije običan univerzitet, ovo je jedan vrlo ozbiljan univerzitet koji ove godine slavi 20 godina svog postojanja. Ovo je univerzitet u kojem se zaista čuje glas žena i ovo je univerzitet koji u svojim programima, koliko sam ja mogla da vidim, na čelu većine ovih programa nalaze se upravo žene. Ovo je također Univerzitet koji broji veći broj studentkinja od studenata, a generalno kada pogledate na teritoriji Republike Srbije, djevojke žene su te koje mnogo više upisuju fakultete, mnogo brže završavaju fakultete, mnogo više doktoriraju. Dakle, u tom dijelu obrazovanja, žene se maksimalno trude da budu što brazovanije jer je obrazovanje jedan osnovni korak i uslov ka osamostaljivanju žena. Tamo negdje kada dođu i počnu karijere, tu je mjesto gdje mi zajednički treba još mnogo da uradimo kako bi žene mogle da u svojim karijerama napreduju i kako bi se kao i na ovom univerzitetu našle i na onim pozicijama gdje se odlučuje. Zaista vjerujem da će ovaj protokol biti osnova da nekako zajednički gradimo još veće povjerenje, da rušimo stereotipe, da napravimo prostor za buduće generacije djevojaka i žena koje dolaze poslije nas i da naše društvo bude kvalitetnije i uspješnije jer nije to samo pitanje žena, pitanje je i žena i muškaraca, i da živimo u društvu koje će biti rodno ravnopravnije.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img