29.1 C
Novi Pazar

Klub džematlija Taslidža upriličio iftar u Pljevljima

Array

Published:

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom prisustvovao je na iftaru u Pljevljima, koji je organizirao Klub džematlija Taslidža. U delegaciji je bio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i direktor Media centra Salahudin Fetić.

Prisutnima se nakon iftara obratio muftija Kujević, zahvalivši se džematlijama kluba Taslidža koji su priredili iftar.

“Zaista se večeras ovdje u šeher Taslidži osjećamo prelijepo među gospodom sandžačkom, stanovnicima šeher Taslidže, odnosno Pljevalja. Ovakva osjećanja uvijek imamo kada posjećujemo ovaj grad. Sve što je na nebesima i na zemlji hvali i veliča Milostivog, Plemenitog, Uzvišenog Stvoritelja, Gospodara svih svjetova. Sedam nebesa, sedam zemalja i sve što je na njima, Allaha dž.š. veliča i čovjek je zadužio emanet, a emanet znači odgovornost da nosi istinu i da uspostavlja pomenuti poredak i na zemlji. Tu je poenta cijelog ašeg djelovanja, koliko smo uspjeli da na svom ličnom, porodičnom, rodbinskom, kolektivnom nivou ispoštujemo ovaj emanet i ostvarimo i afirmiramo istinu sa kojom nas je Uzvišeni Allah zadužio, i kao što smo rekli, cilj posta, namaza, zekata, hadža i svih ostalih propisanih dobrih djela jeste upravo afirmacija dobra, afirmacija pravde, afirmacija Allahove dž.š. vjere.”

Muftija Dudić je u svom obraćanju naglasio da je stroga obaveza svakog vjernika čvrsto stajanje uz džemat i svoju zajednicu, te jasno identitetsko nacionalno opredjeljenje.

“Jako je bitno draga braćo da vodite računa o svome mjestu i o narodu kom pripadate. Vi ste muslimani, vi ste Bošnjaci. Mi se ne stidimo ni u Sarajevu, ni u Beogradu, ni u Podgorici, ni u Ankari, ni u Briselu, nigdje da to istaknemo. Mi smo to što jesmo, prvo smo pripadnici islama, ali smo bošnjačkog naroda, ponosimo se da smo sa ovih prostora. Nikada nikome zla činili nismo, niti smo pozivali n abilo kakvu vrstu mržnje, bili smo uvijek io stat ćemo graditelji, bili smo oni koji podižu generacije koje vole a ne mrze, ostat ćemo generacije graditelja a ne rušitelja, bit ćemo promoter mira jer je to kur’ansko-sunetski izazov i princip od koga mi ne odustajemo, i kroz ovaj džematki klub Taslidža, slobodno se može reći da je to neka vrsta ruždije ili medrese pljevljanske. Pljevlja su nekada imala dvije medrese, promijenile su se okolnosti, vakufska imovina se pomalo vraća, nedavno je vraćena ona jedna stara džamija i ima još mnogo toga što bi trebalo biti vraćeno i sve što je vakufsko i što pripada bilo kome, mora se vratit. Naravno, sve što je oteto, ono je i prokleto, vi sebe čuvajte, čuvajte se tuđega haka. Zato vas molim da budete ustrajni na onome što jeste.”

Muftija Dudić je na kraju uručio prigodnu hediju predsjedniku Kluba džematlija Taslidža i svoju nedavno promoviranu knjigu Sandžački Azhar, uz prisjećanje da je Pljevlja nekada imala dvije medrese i bila rasadnik uleme i elite. Dovu je pročio Admir ef. Gojak – predsjednik Medžlisa IZ-e Prijepolje.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img