26.8 C
Novi Pazar

Porodica Fidani više od 50 godina uspješno posluje u Sarajevu

Array

Published:

Porodica Fidani iz Gostivara odlučila je da napusti svoje rodno mjesto i da počne živjeti u Sarajevu. Ova porodica se uspješno bavi ugostiteljstvom i od 1975. godine pokreću svoj porodični biznis.

Prvi ugostiteljski objekat koji su otvorili bila je buregdžinica koja je dobila ime po Košarkaškom klubu „Bosna“ koji je 1979. godine postao prvak Evrope. Nakon otvaranja buregdžinice, porodica Fidani je odlučila da svoj biznis proširi i da otvore i ćevabdžinicu Bosnu.

Porodica Fidani i dan danas uspješno posluje u Sarajevu.

„Naš otac je ovdje kao dijete počeo da malo pomaže svojim amidžama, oni su došli prije nas ovdje. Prvo gdje su radili bilo je sarajevsko naselje Vratnik, sa Vratnika su prešli na Bistrik a sa Bistrika su se prebacili u čaršiju. 1975. godine babo je kupio ovaj lokal ovdje i kada je vidio kako ovi zanati ovdje funkcionišu, opredijelio se da otvorimo ovdje buregdžinicu. Moja braća su starija od mene, ja sam najmlađi, došao sam kasno poslije njih i tako smo započeli ovaj zanat. Čekali smo jedno dvije tri godine dok smo otvorili ovu radnju, te godine Košarkaški klub Bosna je postala šampion Evrope i po tome smo dali radnji ime Bosna. Mi smo tada počeli da se bavimo tim poslom, imali smo disciplinu u radu i sa tom disciplinom smo i postigli ovaj rezultat koji smo postigli danas. Nismo savršeni ali nastojimo da budemo umjereni i bolji. Cijela porodica je uključena, naša djeca, a sada i unuci pomalo uče zanat. Sad ovdje imamo ćevabdžinicu i sa tim smo prezadovoljni, imamo još jednu buregdžinicu u centru grada i tamo radimo fino. Babo nam je živ iako ima dosta godina i on je razlog što sve ovo imamo.“

Mitat Fidani ističe da u Bosni ne prave razliku među ljudima i da to što su oni Albanci ne utiče na njihovo zapošljavanje.

„Više imamo prava ovdje nego tamo odakle smo došli, ovo sam rekao za još jednu televiziju i evo sada ponavlja, tamo odakle smo mi došli nemamo baš toliko prava, još nismo došli do toga da mi imamo prava koja imamo u Bosni. Ovdje su nam omogućili sve, tamo nismo mogli da ostvarimo ovo što imamo ovdje jer nam nisu dali. Cijeli taj narod koji je tamo je uglavnom vani, morali su, otišli su jer im nisu dali da rade. Zbog toga smo bili primorani da odemo svi vani, naš babo je izabrao Sarajevo i za nas je to najbolji izbor, Albancima je trenutno najbolje ovdje u Bosni.“

Naglasio je da su mu Sandžaklije česti gosti.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img