26.3 C
Novi Pazar

Veliki iftar na gradskom trgu u Ešu (Luksemburg) okupio na hiljade prisutnih

Array

Published:

Uspjeh velikih javnih događaja uvijek ovisi od više faktora. U kontekstu uspješne organizacije iftara ispred zgrade opštine u drugom po veličini luksemburškom gradu, Ešu (Esch/Alzette), prethodilo je objedinjavanje najmanje dva važna uvjeta. – Prvi je dozvola vlasti za održavanje, po prvi put, skupa ovakve vrste, a druga je stečena sposobnost, snaga zajednice, džemata, da organizaciju ovako zahtjevne manifestacije iznese na najbolji mogući način.

Sva sjedeća mjesta bila su popunjena već prije samog početka zvaničnog programa, u 18:00 časova. Zatim je ulaz omogućen za još nekoliko stotina ljudi, a kada se uvidjelo da dužina reda za ulazak ne gubi na svojoj dužini, organizator se odlučio otvoriti jednu stranu velike šatorske sale, kako bi omogućio prisutnima praćenje bogatog programa. Organizator je izrazio duboko žaljenje zbog nemogućnosti da svima onima koji su došli obezbijedi sjedeće mjesto.

Program je otpočeo učenjem Kur’ana.

Ašere je proučio mladi Sufjan Mustafić. Zatim je prisutnima, ispred organizatora manifestacije, Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, dobrodošlicu izrazio Damir Dino Hadrović.

U kontekstu govora, tokom programa prisutnima se obratio i predsjednik Šure – Vrhovnog starešinstva muslimana Luksemburga, Faruk Ličina, a prigodno obraćanje održao je imam Islamskog centra “Gazi Isa-beg, hfz. Zikret ef. Mustafić.

Višejezična dimenzija obraćanja pomenutih govornika učinila je da se svi prisutni gosti osjete ispoštovanim i uvaženim, što je, itekako, važno, uzimajući u obzir multikulturalni, a time i višejezični aspekt luksemburškog društva i same muslimanske zajednice.

Učači ilahija i kasida, Hamza Škrijelj, Besar Latifović, Hazim Zukorlić i Haris Ćosović, koji su specijalno za tu priliku doputovali iz prijestonice Sandžaka, Novog Pazara, svojim prijatnim glasovima i sadržajnim izvedbama itekako su doprijenijeli da cjelokupan ambijent dodatno poprimi ramazansku atmosferu.

Pozorišni komad odigran je od strane djece, muslimanske izviđačke skupine “Nuhova barka”, zvaničnog odsjeka Saveza izviđača Luksemburga.

Defile djece u tradicionalnim nošnjama muslimanskih naroda posebno je oduševio sve goste, i istakao još jednom svu ljepotu i kulturološku šarenolikost ummeta islamskog.

Ezan za akšam-namaz, sa čime je i ozvaničen kraj posta, proučio je Nevdžadin Ferizi.

Uzvišeni Allah ukazao je time veliku počast mujezinu Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, jer se radi, koliko nam je poznato, o prvom zvaničnom javnom ezanu na gradskom trgu u historiji Luksemburga.

Iftarsku dovu proučila je polaznica mekteba Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, Ines Ramdedović.

Jasan izgovor dove na arapskom, bosanskom, luksemburškom i francuskom jeziku, te otmjenost i lijepi maniri mlade Ines, dodatno su unijeli nadu da će nova generacija muslimana Luksemburga imati sposobnost (pre)nositi emanet islama na još većem nivou nego li je to slučaj sa prvom generacijom u Velikom vojvodstvu.

Zatim se pristupilo podjeli iftara, a na stotine obroka za ponijeti i ništa manji broj je serviran gostima za stolom. Ukupno, oko 1500 iftara je došlo do postača i komšija nemuslimana prisutnih na iftaru.

Na iftaru su, podsjetimo, pored muslimana, prisustvovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici opštine Eš, ministarstva vjera, zamjenik premijera Bettela, zatim ključni organizatori projekta “ESCH2022 – EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE”, turska ambasadorica u Luksemburgu, te mnogi drugi građani otvoreni za dijalog i upoznavanje druge kulture.

Interesantno je pomenuti da su najstariji gosti na iftaru bili luksemburški par koji je već uveliko zakoračio u desetu deceniju života.

Perfektna organiziranost i veliki trud ekipe u kuhinji i mnogobrojnih konobara, uglavnom omladine, zaslužilo je javno priznanje i pohvalu.

Također, svemu je prethodila savršena priprema i kićenje zatvorenog dijela iftarskog prostora, tako da je cjelokupan ambijent bio itekako oku ugodan, na čemu domaćin zahvalnost prvenstveno duguje aktivistkinjama Centra.

Moderator manifestacije bio je Jasmin Jahić, koji je također bio na visini zadatka.

Cjelokupna manifestacija propraćena je okom kamere Sandžak Televizije, te će gledaoci ove televizije u narednim danima biti u prilici pogledati video prilog sa iftara u Ešu.

Za kraj, uslijedile su čestitke imamu, odboru, aktivistima i svim džematlijama Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, zatim Šuri i svim muslimanima Vojvodstva Luksemburg, na vrlo dobroj organizaciji skupa i dostojanstvenom predstavljanju vrijednosti do kojih muslimani u Luksemburgu godinama unazad drže.

Tekst: Identitet.lu / SANA – Hamza Škrijelj

Foto: Almir Ličina

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img