35 C
Novi Pazar

BK Novi Pazar iftarskim okupljanjem proslavio prvo mjesto u Razvojnoj ligi Srbije

Array

Published:

Boks je oduvijek bio zlatni simbol grada Novog Pazara. One malo starije generacije pamte kada je ovaj grad u svakoj mahali imao po jednog dobrog boksera. Nažalost, prethodnih decenija uslijedilo je zatišje kada je ovaj sport u pitanju, sve dok na njegovo čelo nije došao bivši bokserski šampion Selver Lekpek, okupio dobar tim oko sebe, ujedinio stručnjake iz nekoliko klubova i napravio zdravu priču koja je za samo šest mjeseci dala plodonosne rezultate. BK Novi Pazar prvak je u Razvojnoj ligi Srbije među skoro 80 klubova sa razlikom u odnosu na drugoplasiranog od skoro 40 bodova. To je bio razlog da se iftarskim okupljanjem proslavi titula i najave još veći uspjesi. Uz kahvu nakon iftara razgovarali smo sa prvom postavom ovog kluba. Ovakvu priču, ističe direktor kluba Selver Lekpek, Novi Pazar odavno nije imao.

“Cilj je kluba da sklonimo djecu sa ulice, da se bave sportom, kao što je to nekada činio BK Mladost koji sada više nije u funkciji. Tada je bila puna sala i onih mlađih i onih stariji. I profesionalaca i rekreativaca. Cilj je, prije svega, da se sklone djeca sa ulice. Novi Pazar oduvijek je bio grad boksa i prepoznatljiv je po boksu inače. Nije to bio niti fudbal, ni rukomet niti košarka, to je bio boks tih 70-tih i 80-tih godina. To je tada kažu bila zlatna generacija, ali ja imam osjećaj da je ovo sada ta zlatna generacija. ovi mladi momci i djevojke su zaista dostojni toga. Što se tiče sponzora, grad Novi Pazar je generalni sponzor kluba i stvarno da nije bilo grada ne bismo mogli ništa da uradimo. Spremili su nam salu perfektnu. Imamo sigurno najbolju salu u Srbiji za boks, a možda i šire”, kazao je Lekpek.

BK Novi Pazar ima puno svojih takmičara u nekoliko uzrasnih kategorija. Ne može se napraviti ozbiljan korak samo sa finansijama koje obezbijedi grad. Zato su tu i brojni sponzori. Jedan od njih i čovjek iz sporta. Bivši šampion Njemačke u tekvandou Munever Nuradinović. Ovakva priča, podvlači Nuradinović, mora biti podržana.

“Još od svoje 15-te godine bavio sam se sportom. Bio sam čak i prvak Njemačke u tekvandou 2001. godine. Kada sam vidio na društvenim mrežama kada je Selver objavio sve snimke kako oni to rade i kakve uspjehe prave, to me je zaista povuklo i bilo mi je drago što je Selver direktor u tom timu. Vidio sam veliki uspjeh i rekao sam ako čovjek može da pomogne – zašto da ne? I treba da se pomogne i svako ko može treba da pomogne. Imamo i mi isto koristi jer se na neki način kroz klub i reklamiramo. Ja bih ovim putem pozvao i druge da to urade. Ovi momci će to znati da cijene i uspjesima uzvrate”, kazao je Nuradinović.

Da su pozitivne vrijednosti ono što iskrene ljude spaja primjer je i Ešref Muratbašić, veliki prijatelj kluba, ali i cijelog Sandžaka. Kao predstavnik MTV Igman iz BiH došao je podržati veliki projekat BK Novi Pazar. Sandžak i Bosna su oduvijek, podvlači on, bili dva tijela a jedna duša.

“Iz tog čistog, iskrenog i bratskog odnosa, a znam ih jako dugo, lahko je praviti ove rezultate. Kada jedan medij pravi pozitivne priče, kada to promoviše, kada u vremenu kada imamo negativnosti na sve strane, kada pokušavaju da nas ubijede da ne možemo ništa, kao džaba ti to nešto pokušavaš, ne možeš ti ovdje ništa. Omladine ima jako kvalitetne, ona je prisutna tu. Treba samo kroz jedan zdravi ambijent koji su oni pokazali da ta omladina pokaže svoje pravo lice onoga što jeste, nebitno da li kroz ovaj sport ili kroz neke druge vrijednosti”, kazao je Muratbašić.

Trener Dževad Ibrović jedan je od stručnjaka koji radi u BK Novi Pazar. Zasigurno grad nije imao bolju šansu da vrati boks na stare slave zlatnih vremena, kao što to sada ima priliku ovaj klub.

“Ovo je jedna od najboljih priča do sada. Moj klupski drug Selver Lekpek, inače nekada šampion države, napravio je ovu dobru priču. Ujedinio je sve klubove bukvalno. Još neke treba da polako približi kako bismo sarađivali i radili, ali uglavnom smo svi tu. Tu su i naši kik bokseri, zaista jedna odlična priča i već imamo velike rezultate. Prvi smo na tabeli od 77 klubova i čak bježimo 40 bodova drugoplasiranom. Cilj nam je da tu i ostanemo i da se pripremamo polako za Regionalnu ligu”, kazao je Ibrović.

Nedžad Koničanin, kao još jedan od trenera, podvlači da je cilj izbaciti jedno bar zvučno ime koje bi sutra, recimo, državu predstavljalo na Olimpijskim igrama. Novi Pazar to može, smatra on.

“Novi Pazar nikada nije imao predstavnika na nekom velikom takmičenju seniorskom, olimpijskim igrama ili svjetskom prvenstvu. Nama je u budućnosti cilj da na pojedinačnom nivou jedan od momaka ode na ta velika takmičenja”, kazao je Koničanin.

Cijelu emisiju pogledajte večeras u 23:30h na STV.

SANA – Hamza Škrijelj

   

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img