26.3 C
Novi Pazar

Knjižara Samarkand – biser IC Gazi Isa beg u Ešu

Array

Published:

U sklopu IC Gazi isa beg u luksemburškom gradu Ešu funkcioniše i uspješno posluje knjižara “Samarkand”. U velikoj potrebi za literaturom, a na ideju odgovornog lica knjižare Muhameda Ćemana ostvarena je saradnja sa izdavačkom kućom El-Kelimeh iz Sandžaka, pa muslimani u Ešu sada mogu za sebe pribaviti bilo šta od vjerske literature što ih zanima. Muslimani sljedbenici knjige, navodi Ćeman, moraju čuvati i gajiti kulturu čitanja.

“Ja smatram da smo mi, primarno, sljedbenici Knjige i onog ajeta koji često pominjemo i kojim se referišemo, a on glasi “Ikre” – uči, čitaj. Shodno tome, postojanje knjižare u ovom islamskom centru kojim se mi ponosimo nametnula se kao neminovnost, potreba i sastavni dio života muslimanske zajednice”, kaže Ćeman.

Ime “Samarkand” ima svoju posebnu poruku. Inače, upoznaje nas Ćeman, Samarkand je prvo mjesto gdje je postojala tvornica papira, a upravo su muslimani, navodi on, donijeli papir u Evropu.

“Samarkand, pojava tvornice papira u muslimanskom svijetu. Još jedna važna stvar koju bih spomenuo ovom prilikom, a ona je da su muslimani prvi donijeli papir i u Evropu. Sama proizvodnja papira u Evropi inicirana je od strane muslimana. U tadašnjoj muslimanskoj Španiji, 1056. godine koliko me sjećanje služi u gradi Hativi, odakle potiče veliki imam i specijalista u domenu tedžvida imam Šatibi. Tamo je, godine koju sam pomenuo, otvorena također tvornica papira i zahvaljujući kojoj se, svakako, papir i raširio Evropom, a sa njim i znanje”, kazao je Muhamed Ćeman.

Dobar dio naslova dolazi direktno iz Sandžaka. Velika zahvalnost pripada direktoru izdavačke kuće El-Kelimeh Maliku ef. Nuroviću. Koristi od knjige, navodi Ćeman, zaista su višetruke.

“Dobar dio naših naslova, a radi se o nekoliko stotina njih što se tiče bosanskog jezika, dolazi iz Sandžaka, izdavačke kuće Islamske zajednice El-Kelimeh. Ovom bih se prilikom volio zahvaliti Maliku efendiji koji je tako uslužan, reaktivan po pitanju naših potreba. Recimo, od prodaje knjige ima koristi i ovaj centar i izdavačka kuća El-Kelimeh i autori i prevodioci i oni koji se bave njenim transportom od Sandžaka do Luksemburga i štamparija i oni koji se bave prodajom papira. Rijetko koji proizvod bude tako bereketli kao prodaja knjige. A samom kupovinom knjige okoristi se pojedinac koji je kupi ukoliko je pročita. Ukoliko ne pročita dobije zanimljiv estetski detalj u svom domu. Daje podsticaj svojoj djeci da se navikavaju na knjigu što je iglavni cilj, jer se na taj način afirmiše kultura čitanja u porodici”, zaključuje Ćeman.

Cijelu emisiju pogledajte večeras na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img