25.1 C
Novi Pazar

Muftija sandžački na hutbi u Hadži Mehovoj džamiji – Islam nas uči organiziranosti i uređenju

Array

Published:

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, održao je hutbu u Hadži Mehovoj džamiji, u prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru.
– Rad Resulullaha, alejhisselam, se može podijeliti u dvije faze:
1. Podizanje i odgajanje kvalitetnih pojedinaca i
2. Uvezivanje, umrežavanje i institucionalno organiziranje muslimana
U Mekki je iznjedrio najbolje jedinke a onda ih je u Medini sve vrijeme učio redu. Čim je došao u Medinu, sagradio je jednu pa drugu džamiju. Uspostavio je odnos, uz pisani dokument sa stanovnicima Medine. Kada bi izlazio u pohode ostavio bi svoga zastupnika. Podučavao bi muslimane da kada krenu na put moraju imati svoga vođu makar ih bilo trojica.
Nakon što je Resulullah preselio, prvo što su uradili ashabi jeste izbor halife, čak prije ukopa Miljenika.
Mi smo ovdje u Sandžaku, i šire, stotinama godina bili upućeni na matičnu i bazičnu ustanovu, Islamsku zajednicu, koja je krvotok našeg bića. Ona je sredstvo za jačanje, čuvanje i afirmaciju naših vrijednosti. Jedini izvor funkcioniranja Islamske zajednice jeste džemat. A, džemat je, po definiciji, dio Islamske zajednice. Zato je fetva da materijalne ibadete, poput zekata i sadekatu l fitra, treba organizirano sakupiti na jednom mjestu u Islamskoj zajednici, u bejtu l malu.
Svjedoci smo kako se islam, znanje i sloboda razvijaju i šire kada jača Islamska zajednica. Zato, da bismo imali još više uleme, hafiza, prvaka, budimo čvrsto u saffu institucija i ustanova svoje Islamske zajednice, – rekao je, između ostalog, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.
Informativna služba Muftijstva sandžačkog

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img