26.8 C
Novi Pazar

CHR Hajrat i ove godine podijelio stipendije i bajramske paketiće jetimima iz Sandžaka

Array

Published:

CHR Hajrat i ove godine je u saradnji sa HO Er-Rizk iz Beča, HO Bošnjaci Franfurta i dijaspore, Fondom za jetime “Edin Hamidović”, pojedincima donatorima iz dijaspore i dječijom ustanovom Reuda podijelio stipendije u vidu novčanih sredstava i bajramske poklon paketiće jetimima iz Sandžaka. Preko 200 jetima pod okriljem su CHR Hajrata i prijatelja iz dijaspore koji, posredstvom ove humanitarne organizacije, vode brigu o njima. Direktor CHR Hajrata Mirsad ef. Bećirović zahvalio se svim donatorima uz poruku da će njihova briga o jetimima biti njihova kruna na Sudnjem danu.

“Danas je i pretposljednji dan mubarek mjeseca Ramazana. Ovdje smo se sakupili da obradujemo naše jetime. Ovo je mubarek mjesec gdje Uzvišeni Allah uvećava dobra djela, gdje On Uzvišeni i prima naše dove, naše sadake i sve ono što činimo u Njegovo ime. Koristim ovu priliku da se zahvalim HO Er-Rizk iz Beča koji zajedno sa nama dugo godina već pomažu jetime, ali i HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore – Fond za jetime “Edin Hamidović”, koji je preselio prije par mjeseci. Molim dragog Boga da mu oprosti grijehe i da ga uvede u Džennet, a njegova djela će se, inšallah, pisati i dalje”, kazao je Mirsad ef. Bećirović

Muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović istakao je da je briga o jetimima veliki amanet koji je na sebe preuzeo Hajrat. Uslijedio poziv i svim ljudima koji su u mogućnosti da podrže ovakve projekte. U njima je, navodi dr. Plojović, veliki hair.

“Pomoć jetimima je nešto što je meni lično, a mislim i Hajratu i Islamskoj zajednici posebno vrijedan segment aktivnosti iz prostog razloga što Poslanik s.a.w.s. ovu pomoć diže na jedan poseban nivo upoređujući onoga ko vodi računa i brigu o jetimima da će biti sa Poslanikom a.s. u Džennetu. Čestitam Mirsad efendiji, Hajratu na konstantnoj brizi o jetimima. Kazaću da ih ima u ovom trenutku oko 200 kojima se na mjesečnom nivou izdvaja određei novčani iznos, ali i drugi vidovi pomoći. Zahvaljujem ovoga puta i predškolskoj ustanovi Reuda koja se također uključila u ovu aktivnost i da će se ove aktivnosti u budućnosti podići na još veći nivo i da će što veći broj naših ljudi kojima je Bog dao mogućnosti da se osevape uključivati u ove akcije, ne samo pomoći jetimima već i svima onima kojima naš CHR Hajrat pomaže. Posebna zahvala i ljudima, Bošjacima širom dijaspore. Svim organizacijama od kojih je neke Mirsad ef. već spomenuo ali i drugima koji podržavaju ovaj naš fond. Oni su zaista naša snaga koja nam daje svu ovu energiju da u ovim aktivnostima ne posustanemo, već da uprkos izazovima svim nastavimo ostvarivati ovako velike rezultate”, kazao je dr. Plojović.

Dječija ustanova Reuda dala poseban doprinos ovoj akciji.

“dvadeset sedmog dana ramazana ove godine imali ste priliku vidjeti da smo organizirali humanitarni projekat pod nazivom “Djeca djeci” Kao što smo i obećali – prikupljena sredstva će biti utrošena tamo gdje je potrebno i evo dnas naši mališani ispred nas u ime svih naših polaznika, svih Reudića došli su da uruče stipendije našim jetimima. Svjesni smo i znamo koliko humanitarnih akcija sprovodi CHR Hajrat, koliko oni to srčano rade, a sve u cilju da olakšaju onima koji su muhtačni i onima koji su iskušani. Mi smo kao ustanova, zaista, sretni što možemo dati bar mali doprinos. Mali, ali zaista od srca. I ovo je danas jedan od pokazatelja da mi našu djecu od malih nogu učimo da trebaju prije svega biti humani”, kazala je upravnica dječije ustanove “Reuda”.

A polaznici Reude sretni i ponosni što su imali prilike obradovati druge.

I zaista, naše je samo ono što u ime dragog Boga od sebe damo onima koji su u potrebi. Na budućem svijetu u društvu Poslanika a.s. biće svaki onaj koji je brinuo o jetimima.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img