26.3 C
Novi Pazar

Postavljen kamen temeljac za Islamski edukativni centar “Enes ibn Malik” u Brodarevu

Array

Published:

Pretposljednjeg dana mubarek mjeseca Ramazana postavljen je kamen temeljac za Islamski edukativni centar “Enes ibn Malik” u Brodarevu. Svečanosti je prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Ašere je na početku proučio Hamid Kamberović.

Polaznici Škole Kur’ana u Brodarevu prisutnima su se predstavili prigodnim programom.
Organizator skupa Sanel Bjelak poželio je dobrodošlicu svima uz riječi zahvale što su svojim prisustvom uveličali današnji skup.

“Zaista pripala mi je posebna čast da se u ime medžlisa IZ-e Brodarevo da se obratim. Emocija koju sada osjećam i koja se nalazi u srcu ne mogu riječima iskazati. Hvala Allahu što nas je počastio da ovome možemo posvjedočiti u Brodarevu. Godine 2017. dat nam je veliki amanet da uzdignemo Allahovu vjeru na ovom prostoru. Nije bilo nimalo lahko. Mi vas, uvaženi predsjedniče, danas uvjeravamo da smo bili dostojni amaneta. Hvala našoj krovnoj instituciji Mešihatu IZ-e, Vakufskoj direkciji i muftiji hfz. Kujeviću, efendiji Mahmutoviću što su nam pomogli da se danas ovako lijepo osjećamo. Hvala svim našim džematlijama na predanom radu i trudu. Neka je mubarek olsun cijelom Komaranu, našem Brodarevu”, kazao je Sanel ef. Bjelak.

Direktor Vakufske direkcije, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević obratio se prisutnima. Institucije služe radi uzdizanja čovjeka na Božijem putu. Jaki pojedinci i jake institucije garant su opstanka na našem prostoru, kazao je on.

“Institucije koje se stvaraju trebaju služiti čovjeku na njegovom usponu i odgajanju na Božijem putu. Ali da bismo imali uspjeha na tom putu, pored jakih pojedinaca moramo praviti i jake ustanove i institucije. Obaveza nam je iznad svih obaveza da budemo svi Islamska zajednica, da je skupa dodatno jačamo. To ste vi u Brodarevu dokazali i nižete nove uspjehe. Idete u izgradnju novog Islamskog centra i smatram da će se historija pisati od ovog trenutka”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

U obraćanju prisutnima predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio je da će kuće džematlija i vakifa iz Brodareva posebno sijati večeras. To su generacije koje vole, a ne mrze. To su generacije koje grade, a ne ruše, ističe Muftija.

“Ovdje u Brodarevu kod naših časnih i čestitih džematlija kamen je temeljac za još jednu Božiju kuću. Vi ste najzaslužniji, zato znajte da će iz vaših kuća nebo biti obasjano jer ste zanijetili da nešto gradimo u ime dragog Boga. Kako lijepo zvuči: “Islamski edukativni centar Enes ibn Malik”. Pitaju nas ko to gradi? Kažem naši vjernici, dobri insani koji znaju da je zajednica na budžetu vjernika, da Hajrat radi hairli i velike stvari, zato su vjernici uvijek uz svoju zajednicu. Ovo je danas pisanje nove historije. Prije pet godina kada smo krenuli u nove promjene ivdje kazali su to neće moći tako. Vidite da može. Ovaj medžlis je vaš džemat. Bez obzira kojem plemenu ili stranci pripadali. Svako ko nosi ličnu kartu “La ilahe ilallah”, on je naš džematlija, on je naš vakif i trebate biti ponosni jer će i vaše kuće večeras sijati. Allah nam poručuje da se natječemo u dobru. Zato ste vi od večeras u velikoj lađi Islamske zajednice sa velikim projektima, a znajte da je ovo tek početak”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img