32.5 C
Novi Pazar

Hfz. Irfan ef. Malić gost Novog jutra na Pink TV

Array

Published:

Gost Novog jutra na Pink TV bio je direktor Škole Kur’ana časnog hfz. Irfan ef. Malić. Bilo je riječi o brojnim pošastima savremenog društva sa posebnim akcentom na pošast elitne prostitucije koja je u svijetu itekako rasprostranjena. Nedostatak vjere u život poslije smrti i u Sudnji dan dovodi do toga da se pojave anomalije u društvu.

“Upravo nedostatak vjere u život poslije smrti i u Sudnji dan, te u Džennet (raj) ili Džehennem (pakao) jeste jedan od razloga i problema sa kojima se savremeni svijet susreće. Čak i ta elitna prostitucija koju spomenuste jeste rezultat nedostatka vjere kod ljudi, gdje u nedostatku vjere doživljava se određeni moralni krah, a kada se to desi onda dobijamo sunovrat i pošasti kao što je spomenuta elitna prostitucija. Mi uvijek moramo govoriti o tim pošastima, ali i o počastima, te se uvijek kretati i opominjati narod na to dvoje. Čak se i u Kur’anu govori da pravi vjernici uvijek pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla”, kazao je hfz. Irfan ef. Malić.

Na vjerskim i moralnim osnovama odgojiti djecu još dok su na početku – šifra je kako ih sačuvati spomenutih pošasti, dodaje hfz. Irfan ef. Malić.

“Mi bismo trebali čuvati naše društvo i tu preventivno djelovati. Naše ćemo društvo sačuvati najprije jednim ispravnim odgojem djece još u porodici, gdje je kućno vaspitanje izuzetno bitno. U jednoj se izreci kaže: “Do sedam godina se igraj sa svojim djetetom kako bi osjetilo ljubav i milost. Nakon sedme pa sve do četrnaeste godine odgajaj ga baš u tom periodu puberteta. Poslije četrnaeste pa sve do negdje 21. godine, kroz treći stadij godina, ga prati, jer ono tada smatra da je pametno, ali mu je potrebna pratnja. Nakon toga se, otprilike, završava taj odgojni proces i onda ga možeš pustiti u svijet bez bojazni da će te obrukati”, dodao je hfz. Malić.

Islamska zajednica sa svojim vjerskim, odgojnim i obrazovnim djelovanjem sačuvala je umnogome prostor Novog Pazara i cijelog Sandžaka kada su ovakve vrste devijacija u pitanju.

“Islamska zajednica u Srbiji ima više od 250 džemata, punktova ili molitvenih prostora gdje se molitva obavlja i gdje se mladi odgajaju i podižu u dobre ljude i dobre vjernike. Tu su i odgojno-obrazovne institucije, od vrtića, preko srednjih škola, fakulteta, Internacionalnog univerziteta, Škola Kur’ana. Dakle, mi u Islamskoj zajednici na čelu sa glavnim muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem dajemo doprinos da se naše društvo sačuva od tih devijacija. Tako da vam mogu kazati da je stanje u Novom Pazaru i Sandžaku koliko-toliko dobro. Pored tog edukativnog, obrazovnog, odgojnog dijela, Islamska zajednica se bavi i humanitarnim radom. Moram kazati da svakodnevno Islamska zajednica podijeli po 2500 obroka, a mjesec Ramazan je podijeljeno 60.000 obroka na nivou cijele Srbije, posebno na području Muftijstva beogradskog-novosadskog,  tako da možete o tome puno pisati i mislim da će vam to biti izuzetno zanimljivo”, kazao je hfz. Malić.

Pored hfz. Irfana ef. Malića, gosti Novog jutra bili su još i književnica Jasmina Ana, novinar Aleksa Marković i Dejan Nestorović.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: Printscreen

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img