26.8 C
Novi Pazar

Održana Akademija maturanata Medrese

Array

Published:

Dana 22.05.2022. godine, u Kulturnom centru u Novom Pazaru, upriličena je Svečana akademija 510. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg za svršenike odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, mr. Seid ef. Eminović – izaslanik reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija preševski Ragmi ef. Destani, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, narodni poslanici predvođeni Usamom Zukorlićem, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić, predsjednik Sabora dr. Enver Gicić, ulema, imami, profesori i roditelji maturanata.
U obraćanju direktor Medrese Adnan ef. Dupljak naglašava da su medresanti ruže sandžačke bašče.
Izaslanik reisa Kavazovića, mr. Seid ef. Eminović, obraćajući se prisutnima, ističe čast i zadovoljstvo da prenese selame iz Sarajeva.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističe da je ovo još jedan veliki dan za Zajednicu, radostan trenutak za sve, posebno za roditelje maturanata i maturantica.
“S današnjim danom oni u safu s ostalih osam medresa promovirani su u diplomce okončavši školovanje u najelitnijoj školi. Ove akademije, rekao sam direktoru, treba vratiti u džamijske prostore, a i ovaj Kulturni centar je harem Ejup-begove džamije. Ovo ovdje mjesto je džamijsko i od tog prostora nećemo odustati dok se ne vrati i ne bude tu ponovo sagrađena džamija. Ovo su maturanti rahmetli muftije Muamera Zukorlića”, kaže muftija Dudić pozvavši prisutne da prouče Fatihu za njegovu dušu.
Muftija Dudić podsjeća maturante: “U teškim vremenima s mnogo izazova i iskušenja uspravni i dostojanstveni možete biti ako budete pozivali na dobro, a odvraćali od zla. Misija je da gradite, a ne da rušite; da volite, a ne da mrzite i budete prepoznatljivi kroz naučeno u Medresi. Ponos ste svih maturanata, Zajednice, roditelja. Gdje god bili i šta god studirali, a preporuka je FIS, UNINP i drugi univerziteti, jeste da o Medresi uvijek govorite u superlativu. Vi ste naš ponos.”
Gicić Šejmi i Hamzi Fetahoviću muftija Dudić uručio je prigodne zahvalnice. Direktor Medrese je uručio zahvalnice najboljim učenicima i učenicama.
Dina Izeti i Emin Zukorlić proglašeni su učenicima generacije i priznanje će primiti u Sarajevu od reisu-l-uleme Kavazovića. Također, dr. Misala Pramenković uručila je priznanje uzornim roditeljima.
Prozivkom maturanata predstavljena je 510. generacija, a tokom programa ilahije je izveo hor Medrese.
Ašere je na početku proučio maturant Emin Zukorlić. Maturantica Ajša Baltić obratila se učeničkom riječju. Dovu na kraju proučio je muftija dr. Rešad ef. Plojović.
Inače, Svečana akademija za maturante Medrese u Rožajama najavljena je za utorak.

  

   

 

 

       

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img