25.1 C
Novi Pazar

Tri miliona eura EU za podršku mikro i malim preduzećima i preduzetnicima

Array

Published:

 

Evropska unija opredijelila je tri miliona eura za javni poziv za podršku mikro i malim preduzećima i preduzetnicima. Poziv uključuje preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerijske djelatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke. Kako su u pitanju bespovratna sredstva neophodno je što prije dostaviti dokumentaciju

 

Tako da je potrebno da preduzetnici popune aplikacioni formular koji obuhvata I skraćenu verziju biznis plana. Potrudili smo se da aplikaciona procedura bude što jednostavnija. Preduzetnici u suštini imaju sve podatke koji su im potrebni za apliciranje I to čine putem online formular ana našem web sajtu. Za većinu preduzetnika koji se možda prvi put susreću s pisanjem biznis plana može izgledati malo komplikovano. Zbog toga smo u saradnji s Ministarstvom privrede omogućili tehničku podršku svim preduzetnicima kroz regionalne razvojne agencije. To je u Novom Pazaru i okruženju SEDA, kaže Enis  Ujkanović menadžer Sektora malih i srednjih preduzeća EUPRO+

Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu djelatnost iznosi od 10 hiljada do 40 hiljada eura. Za preduzeća registrovana za proizvodnju usluga od 10 hiljada do 30 hiljada eura. U oba slučaja neophodno je sufinansiranje od 20 posto vrijednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

Taj dio preduzetnici uplaćuju na svoj sopstveni račun. Predmet Javnog poziva je isključivo nabavka nove opreme ali uvođenje usluga kao što su izrada web sajta, konsultantske usluge, uvođenje standarda, certifikacija i slično.

Pravo učešća imaju preduzeća registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine. Poziv je otvoren do 30 juna.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img