19.3 C
Novi Pazar

Međedović: Potrebno formiranje kontradiverzione jedinice u Novom Pazaru

Array

Published:

Lažne dojave o podmetnutim bombama nisu specifičnost samo Beograda, jer su one stigle i na adrese mnogih škola širom Srbije, među kojima je i osnovna škola „Bratstvo“ u Novom Pazaru.

Međutim, Novi Pazar za razliku od ostalih gradova nema kontradiverzionu jedinicu koja bi mogla da odgovori na takav izazov, rizik i prijetnju, ističe profesor Nacionalne bezbjednosti Enver Međedović.

„Ono što je škola sama uradila jeste evakuacija djece, bezbjednost na prvom mjestu pa onda sve ostalo. Naravno policija je obezbijedila cijeli objekat da niko ne prilazi, kako bi se zaštitili svi ljudi. Nakon toga su preduzete ostale mjere kako bi se utvrdilo da li zaista ostoji ta bomba ili ne. Jedino što je naša policija mogla da uradi jeste da obezbjedi i sačuva ljude. Ona druga situacija vezana za provjeru objekta, da li se u njemu nalazi bomba, u onim uslovima kojima mi raspolažemo, odnosno naša Policijska uprava Novi Pazar je zaista nemoguće. Međutim, ono što se nije dogodilo jeste da nije došla kontradiverziona jedinica iz Beograda, nego smo u međuvremenu saznali da se radi o lažnoj dojavi i na osnovu toga je nastavljen rad i druga smjena je počela sa radom u pomenutoj školi.“

Ističe da je moguće da ćemo i dalje imati ovakve izazove, rizike i prijetnje, te da je potrebno formiranje kontradiverzione jedinice u Novom Pazaru.

„Problem savremenog doba u našoj državi i državama u okruženju jeste svakako puno lažnih dojava o bombama i nažalost možda će se nekada desiti da će biti neka prava dojava, da ćemo se previše osloboditi i da, nažalost, može da dođe do fatalnih posljedica da neko strada u takvoj situaciji. Ono što trebamo raditi jeste da preventivno, država, državni organi, policija vojska, BIA i ostale službe, rade na sprečavanju, da ne može da dođe do ovakvih dojava, da presretaju ovakve dojave, da presretaju ovakve mejlove, a da se prije svega radi na informatočkom planu skretanja ovakvih pojava i preventivnog djelovanja, da se na ovaj način ne ugrožava naša nacionalna bezbjednost.”

Od 1. januara do 1. juna je na teritoriji Srbije izvršeno čak 1.046 kontradiverzionih pregleda uz angažman dodatnih policijskih snaga.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img