29.1 C
Novi Pazar

Mithat Mujović: Bošnjaci u Beču i dijaspori pokazali su visok stepen svijesti o vakufima

Array

Published:

IKC Bošnjaka u Beču na čijem je čelu prof. Mithat Mujović od prije par dana bogatiji je za veliki vakuf u 10. bečkom okrugu. Džemat Sandžak, kao peti u nizu džemata koji funkcioniraju u sklopu IKC-a, samo je bio podstrek za podizanjem budućih vakufa. U intervjuu za Sandžak TV Mujović ističe da su Bošnjaci u Beču, ali i u cijeloj dijaspori pokazali visok stepen svijesti kada je u pitanju podizanje vakufa.

“Hvala dragom Allahu, mi smo u petak imali jedan od najradosnijih dana Bošnjaka ovdje u Beču, jer smo otvorili peti džemat kojem smo dali ime Sandžak, ali istovremeno su to prve vakufske prostorije sandžačkih Bošnjaka, Bošnjaka i muslimana općenito muslimana ovdje u Austriji. Mogu slobodno reći da zadnjih 20 godina nismo bili toliko fokusirani na kupovin isvojih prostorija, jer smo smatrali da prioritet treba da bude edukacija, da su nam prioritet neke druge aktivnosti, međutim smo vremenom primjetili da prostorije koje imamo ne odgovaraju, posebno našim mladima, jer oni žele elitne prostorije, restorane, elitne edukativne učionice i onda smo krenuli i Allah nas je počastio u mjesecu Ramazanu da smo isplatili objekat džemata Sandžak sa nekih 510 metara kvadratnih koji za potrebe 10. bečkog okruga zaista odgovara i mladima i starima”, kazao je Mujović.

Nije džemat Sandžak jedini vakuf Bošnjaka u Beču. Isplaćen je u cjelosti i veliki plac na kojem se planira izgradnja kulturnog centra.

“Allah nas je počastio u mjesecu Ramazanu da, pored što smo isplatili u cjelosti objekat za džemat Sandžak, kupimo i isplatimo potpuno plac sa 4200 metara kvadratnih nedaleko od Beča, u Štrashofu, gdje smo prošle godine formirali i džemat Eš-Šukr i tu planiramo da izgradimo jedan kulturni centar koji će imati objekte i koji će biti samofinansirajući izvor, gdje če ostale naše projekte moći da pomognu i ostali džemati i ubrzo ćemo na tom centru početi raditi jedan velelpni prostor”, dodao je Mujović.

Kao šifru uspješnog dvodecenijskog djelovanja i bratskog odnosa, prof. Mujović navodi iskrenost i otvorenost u razgovoru. Svi trebaju imati slobodu u govoru. Samo će se na taj način, podvlači Mujović, jačati iskrenost i međubratska ljubav.

“Imamo veliku sreću da imamo jaku Islamsku zajednicu u Sandžaku, ali i u BiH, pa neke od tih ideja možemo prenositi i instalirati ovdje, ali bih izdvojio jednu stvar po kojoj smo posebni. Na našim tim konsultacijama, u toj nekoj šuri, dogovaranju, imamo princip da svako svakom može svašta da kaže uz edeb. Ne smije niko da osjeća strah da kaže svoje mišljenje. Svako mora biti slobodan da izražava svoje misli, svoje ideje i tako raste zajednica, a niko ne smije biti osuđen zbog onoga što kaže. Mislim da je to sunnet Poslanika s.a.w.s. i veoma važan princip u ovom našem djelovanju u 21. stoljeću kada imamo raznih neki strijela koje lete prema muslimanima”, završava Mujović.

 

Pripremio: Hamza Škrijelj

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img