29.1 C
Novi Pazar

Policajci PU Novi Pazar na čelu s načelnikom Nerminom Ljajićem dali krv

Array

Published:

 

Na Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi u akciju se, povodom obilježavanja Dana policije, uključilo 50 policijskih službenika Policijske uprave Novi Pazar na čelu s načelnikom Nerminom Ljajićem. Uz Novopazarce su i kolege iz Sjenice i Tutina, kao i pripadnici Vatrogasne brigade.

Praktično, oni su i prvi koji dođu na mjesto nesreće. Oni i najbolje znaju koliko krvi ode u teškim saobraćajnim nesrećama. Znaju šta znači nekome dati krv. U pitanju su sekunde a dovoljna je jedna boca krvi koja može spasiti čak četiri života, kaže Ljiljana Kostić sekretar Crvenog krsta Novi Pazar

 

Raduje i što je veliki broj njih dao saglasnost za matične ćelije. I svakome, kako kaže, ko je u životnom dobu od 18 do 45 godina sposoban da bude donator, treba da je žao ukoliko se ne uključi i u ovu akciju

 

Što je osoba starija slabije se stvaraju matične ćelije dok u periodu od 18 do 45 godina su najjače, brže se stvaraju i vraćaju organizmu. Žao mi je što ne mogu biti davalac matičnih ćelija ali ću nastaviti redvno da dajem krv kao i dosad.

Podsjeća da su u redovnom uslovima minimalne potrebe krvi u Opštoj bolnici  130 jedinica. U slučaju vanrednih okolnosti kada se teži pacijenti prebacuju ovdje na hospitalizaciju broj potreba raste. Jedno je sigurno, kad bi se sugrađani, po uzoru na policajce, na ovaj način organizovali i današnja slika bila uvijek ovakva u terminima predviđenim za dobrovoljno davanje, krv bi uvijek čekala pacijenta.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img